За зруйноване на Донбасі житло виплачуватимуть компенсації

За зруйноване на Донбасі житло виплачуватимуть компенсації

За зруйноване на Донбасі житло виплачуватимуть компенсації
. mtot.gov.ua

За зруйноване на Донбасі житло виплачуватимуть компенсації. Порядок виплат затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 2 вересня 2020 року. Повідомляє "Урядовий портал".

Як визначатиметься розмір компенсації в нашій області, і хто може на неї розраховувати? Таке питення розглядали у програмі "Тема дня" на "Українському радіо UA: Дніпро".

"З 14 року не хотіли здавати житло переселенцям. І через агентства. Навіть були такі об яви: "Донецьким ми не здаємо", "Людям донецьким з тваринами ми не здаємо". Дуже важко було знайти взагалі житло. Приходилось йти на хитрощі. Коли ми зустрічалися з тими, хто здавав житло, ми спілкувалися з ними і не говорили звідки ми. А після спілкування, коли вони бачили , що ми люди порядні і будемо сплачувати, тоді ми вже признавалися, що в нас донецька прописка. Вони с початку не хотіли, а коли побачили, що в нас діти, ми порядні, то здали житло. Така ситуація була", – зазначила переселенка Анна.

Голова ГО "Ти потрібен Україні", голова ГС "Сильніші разом", юристка Лілія Вірьовкіна зазначили: "Наразі – це єдиний спосіб надати допомогу людям. Наскільки це добре, що коштами, бо міжнародні організації, ремонтом або матеріалами. Тому я би з точки зору державної влади розглянула можливість не тільки надавати кошти, а, можливо, за ці кошти робити ремонти… Люди не завжди спроможні самі».

"З моєї точки зору звісно це добрий такий крок. Але ми вже стикалися з можливістю корупційних таких не дуже позитивних наслідків у всіх тематиках, де є мова про грошові виплати. Наприклад: ми всі знаємо, що були резонансні справи по МСЕК по призначенню інвалідності для учасників АТО і які суми вимагали комісії ці. Будуть створені спеціальні комісії , які будуть визначати розмір грошової компенсації", – говорить радниця ректора Дніпропетровського Університету внутрішніх справ з гендерних питань Наталя Шуліка.

Що відомо

  • Кабінет Міністрів України на своєму засіданні у середу, 2 вересня 2020 року, затвердив порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті для здійснення грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації.
  • "У Державному бюджеті України на 2020 рік на ці цілі передбачено 20 мільйонів гривень. Мінреінтеграції визначено головним розпорядником коштів. Дякую колегам за підтримку. Рішення дуже важливе", – наголосив Віце-прем'єр-міністр України –Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.
  • Розмір компенсації постраждалим визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах України, але не більше 300 тисяч гривень.
  • Бюджетні кошти розподілятимуться серед громадян на підставі інформації про житло постраждалих, яку збиратимуть регіональні органи соціального захисту населення та органи місцевого самоврядування.
  • Постраждалими визнаються громадяни України, іноземці та особи без громадянства, житлові будинки чи квартири яких пошкоджено чи зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації, викликаної збройною агресією РФ. Грошова компенсація надаватиметься постраждалим, які є власниками житла на контрольованій Урядом України території, та яке було зруйноване після 14 квітня 2014 року.
  • Обстеження пошкодженого та зруйнованого житла, його облік проводитимуть органи місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності військово-цивільні адміністрації. Також вони складатимуть списки постраждалих та видаватимуть довідки про визнання особи постраждалою внаслідок зазначеної НС воєнного характеру внаслідок збройної агресії РФ.
  • Рішення про надання грошової компенсації на основі складених списків прийматимуть спеціальні комісії, утворені при органах місцевого самоврядування та при військово-цивільних адміністраціях. Ця комісія визначатиме і розмір грошової компенсації, яка виплачуватиметься постраждалим.
  • Уряд також доручив Донецькій і Луганські обладміністраціям протягом місяця сформувати та організувати роботу комісії з розгляду питань, пов’язаних з наданням грошової компенсації постраждалим, житло яких було зруйновано.

Читайте також

На Донбасі бойовики гатили з гранатометів та стрілецької зброї – штаб

Полковий "капелан" батальйону "Восток" катував українських полонених — СБУ

У Слов’янську перенесли судове засідання щодо побиття волонтера

На початок