Як змінилися ціни на сезонні овочі на Вінниччині та що кажуть аграрії

Як змінилися ціни на сезонні овочі на Вінниччині та що кажуть аграрії

Як змінилися ціни на сезонні овочі на Вінниччині та що кажуть аграрії
. Овочі на вінницькому ринку. Фото: Суспільне Вінниця

На Вінниччині вдвічі знизились ціни на сезонні овочі у порівнянні з минулим роком. Про це Суспільному повідомили в обласному управлінні статистики. Найбільше, каже начальниця відділу цін Ірина Собчук здешевшали цибуля та морква.

"Якщо середня споживча ціна на цибулю ріпчасту у вересні 2022 року становила майже тридцять гривень за кілограм, то у вересні 2023 вона склала 12 гривень за кілограм. Морква з двадцяти чотирьох гривень за кілограм знизилась до тринадцяти. Торік вартість капусти білокачанної становить в середньому шістнадцять гривень за кілограм. У вересні цього року ціна знизилась до дев'яти грн. Менш суттєво подешевшали, порівняно з минулим роком, буряк та картопля", — говорить Ірина Собчук.

Здешевшання овочів директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Олег Сідоров пов’язує не тільки зі сприятливою для вирощування городини погодою. Цьогоріч, каже, вінницькі аграрії збільшили площі під овочі.

"У Вінницькій області двадцять три тисячі га були задіяні земель під посадку овочевих. В основному це домогосподарства населення , два відсотки цієї площі — це господарства. Урожай – досить хороший. Агропідприємства користувались зрошенням", — каже Сідоров.

Як змінилися ціни на сезонні овочі та що кажуть аграрії
Фото: Суспільне Вінниця

Найбільше, каже Сідоров, посадили цибулі, моркви і капусти. Вродили і столові буряки та томати: "Якщо взяти в розрізі культур , то по деяким господарствам урожайність була вісімдесят центнерів з га."

Продавчиня ринку "Привокзальний" Вікторія каже, що цибулю та морку продає по 15 гривень за кілограм.

"На сьогодні цибуля і морква – п'ятнадцять, картопля трохи здорожчала, капуста стабільна в ціні. А теплиця трохи подорожxала", — каже Вікторія.

Якщо купувати 5 кг і більше – буде дешевше , каже продавець Віталій. Городиною чоловік торгує на гуртовому ринку: "Ми продаємо товар вирощений у фермерів. Ціна в цьому році капуста – від п'яти гривень. Цибуля вісім, дев'ять, десять гривень. Морква шість — п'ять.

Як змінилися ціни на сезонні овочі та що кажуть аграрії
Фото: Суспільне Вінниця

Фермер із села Марківки Тульчинського району Віталій Август цьогоріч з 75 га, закладених під овочі — майже третину засіяв цибулею. Урожайність 56 центнерів із гектара. Каже, аби цибуля вродила застосовував крапельний полив.

атратна частина на га цибулі з крапельним зрошенням це триста — триста п'ятдесят тисяч на га, починаючи з насіння. Починаючи з п'ятдесяти тонн — це невеликий заробіток, але він є", — каже фермер.

Як змінилися ціни на сезонні овочі та що кажуть аграрії
Фото: Суспільне Вінниця

Частину урожаю він реалізовує з поля. Оскільки зараз ціна невисока, цибулю, каже, притримає до весни. Має сховище на активній вентиляції: "Цибуля зберігається висотою до 5 метрів накладається на ці вентиляційні шахти і коли цибуля суха менші продуваємо, волога — частіше. Випаровуємо лишню вологу і зберігаємо до березня, включно. Крім цибулі зберігаємо столовий буряк і моркву".

Нестача сховищ — ще одна з причин зниження цін на сезонні овочі, каже директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Олег Сідоров. Тож, вінницькі аграрії вже розмірковують де і як зберігати урожай, аби вигідно його реалізувати.

"Аграрії, які планують збільшити площі посівів під овочі починають думати про потужності для зберігання, переробки. Аби формувати ціну. Бо під час збору урожаю ціна одна, а якщо взяти середина зими чи весна — вона інша", — каже Сідоров.

На початок