У Львові ветеран Юрій Козловський готується до міжнародних змагань "Ігри Героїв"

У Львові ветеран Юрій Козловський готується до міжнародних змагань "Ігри Героїв"

У Львові ветеран Юрій Козловський готується до міжнародних змагань "Ігри Героїв"
. Фото: Суспільне Львів

Юрій Козловський — ветеран. У 2016 році під час виконання бойового завдання втратив кінцівки. Протягом 9 місяців військовий лікувався та проходив реабілітацію у Києві. Після відновлення повернувся у спорт. Тепер готується до міжнародних змагань — "Ігор Героїв".

Юрій Козловський розповів Суспільному про поранення та підготовку до змагань.

Юрій Козловський народився на Хмельниччині. За освітою — військовий-зв’язківець. Служив у Львівському прикордонному загоні Державної прикордонної служби України. З 2014 року брав участь у АТО. У березні 2016 року на Донецькому напрямку чоловік втратив ліву стопу та пошкодив м'яз правої ноги, наступивши на вибуховий предмет. Лікування та реабілітація тривала 9 місяців. Перший протез отримав через пів року.

"Перші відчуття: біль, страх, ображеність. Тому що рани були свіжі, відчуття теж були з не найприємніших. Перші кроки, коли стаєш на протез, треба страхуватися за допомогою рук, там такі паралельні бруси, вздовж них ти ходиш. Потім цих кроків ставало все більше, давалося все легше, тішишся своїм першим кроком, десятьом, сотні. В мене був годинник, який рахував кроки, я дуже тішився, коли зробив 1000 кроків", — розповідає учасник збірної команди "Ігри Героїв" Юрій Козловський.

У Львові ветеран Юрій Козловський готується до міжнародних змагань "Ігри Героїв"
Юрій Козловський на тренуванні. Фото: Суспільне Львів

Після поранення майже 5 років Юрій ще продовжував службу у Львові, і у 2020 році завершив її. З 2016 Юрій почав активно займатися спортом та взяв участь у "Іграх Героїв". Це — єдина в Україні спортивно-тренувальна система для реабілітації ветеранів після важких поранень.

"При тій увазі світової спільноти та НАТО, яка зараз прикута до України, це для мене честь та відповідальність представляти Україну. Крім того, це мій обов’язок, моя мета — показати іншим хлопцям та дівчатам, які внаслідок війни втратили кінцівки, або отримали якісь інші серйозні поранення, показати те, що вони можуть бути спортивними, вони можуть бути активними", — каже Юрій Козловський.

У Львові ветеран Юрій Козловський готується до міжнародних змагань "Ігри Героїв"
Ветеран ЗСУ Юрій Козловський. Фото: Суспільне Львів

Більше року Юрій тренується під керівництвом тренера Олександра Куца.

"Практично всі рухи він робить так як і всі. Якщо щось не виходить зробити, ми або коригуємо вправу, або можемо її поміняти", — говорить тренер Олександр Куц.

Юрій каже, вперше за час повномасштабного вторгнення, у 2023 році він разом із 10 побратимами змагатиметься у трьох категоріях функціонального фітнесу.

"Тут є елементи важкої атлетики, паверліфтингу, гирьового спорту, гімнастики, веслування, їзди на велосипеді, це — мультидисциплінарний спорт. Мета кросфіту — розвинути в людині всі спортивні якості, які можуть бути: сила, витривалість, мобільність", — каже Юрій Козловський.

Міжнародні змагання "Ігри Героїв", в яких беруть участь ветерани та військовослужбовці, відбудуться в листопаді у Брюсселі.

На початок