Хмельницький отримає кредит на сміттєпереробний завод. Коли чекати проєкт

Хмельницький отримає кредит на сміттєпереробний завод. Коли чекати проєкт

Хмельницький отримає кредит на сміттєпереробний завод. Коли чекати проєкт
. Фото: Суспільне Поділля

Хмельницький отримає кредит у розмірі 28,5 мільйона євро під будівництво сміттєпереробного комплексу. Сьогодні про це сказав заступник Хмельницького міського голови під час брифінгу та презентації плану будівництва комплексу. За його словами, кредитні зобов'язання на себе бере комунальне підприємство «Спецкомунтранс», під гарантії Хмельницької міської ради.

Чиновник розповідає, що 2 вересня у Лондоні відбулося засідання Ради Директорів Європейського банку реконструкції та розвитку на якому було ухвалено рішення про надання кредиту. Кредитний договір з Європейським банком місто підпише у жовтні 2020 року.

Про подільші кроки під будівництва комплексу розповіли під час брифінгу. Фото: Суспільне Поділля
Про подільші кроки під будівництва комплексу розповіли під час брифінгу. Фото: Суспільне Поділля. Фото: Суспільне Поділля

Це один із перших проєктів в Україні із будівництва сміттєпереробного комплексу, каже керівник офісу проєкту «Розумне довкілля. Хмельницький», заступник директора комунального підприємства «Спецкомунтранс» Микола Ваврищук: «сміттєзвалище в катастрофічному стані, тому повністю питання європейського поводження з твердими побутовими відходами вирішить даний проєкт».

Перші роботи планують розпочати у 2021 році, зазначає Микола Ваврищук, після тендерних процедур: «плануємо закупити станцію очищування фільтрату, яка буде передбачати систему очищення - зворотний осмос. Далі ми плануємо розпочати проєктування заводу».

Реалізація проєкту триватиме три роки, загальна вартість проєкту складає 36,5 мільйонів євро. Окрім кредитних коштів від Європейського банку у розмірі 28,5 мільйонів євро, місто отримає грантові кошти – 5 мільйонів євро, та співфінансування з міського бюджету у розмірі 3 мільйони євро.

Сміттєзвалище в катастрофічному стані, - каже Микола Ваврищук. Фото: Суспільне Поділля
Сміттєзвалище в катастрофічному стані, - каже Микола Ваврищук. Фото: Суспільне Поділля. Фото: Суспільне Поділля

«За три роки ми плануємо реалізувати проєкт і приступити до виплати кредиту, але цих три роки абсолютно достатньо для того аби ми могли повністю реалізувати проєкт, а це – рекультивація, розширення з подальшим закриттям полігону трудових побутових відходів, це закупівля техніки для полігону і це будівництво сміттєпереробного комплексу», - каже Микола Ваврищук.

Сам кредит від ЄБРР не передбачає отримання фактичних коштів. Він передбачає оплату робіт і товарів, які буде закупляти комунальне підприємство згідно з тендерними процедурами.

Чому місто взяло кредит, а не залучило інвесторів пояснив заступник Хмельницького міського голови Володимир Гончарук: «На сьогоднішній момент вартість утилізації сміття на стільки мінімальна, що інвестори не зацікавлені в вкладанні коштів і в будівництво з комерційною метою».

Чиновник додає, що в рамках угоди кредит виділяють під 5,75% річних у євро на 13 років, три з яких це пільговий період, на час будівництва заводу, коли місто сплачуватиме лише відсотки по кредиту. Також, влада має встановити новий тариф на перероблення сміття.

Еколог Юрій Резніков впевнений, що будівництво сміттєпереробного заводу не розв'язже проблему зі сміттям у місті
Еколог Юрій Резніков впевнений, що будівництво сміттєпереробного заводу не розв'язже проблему зі сміттям у місті. Фото: Суспільне Поділля

Еколог Юрій Резніков впевнений, що будівництво сміттєпереробного заводу не розв'язже проблему зі сміттям в місті: «потрібно зменшувати кількість самих відходів. Ми заходимо в супермаркет і не поліетиленовий пакет маємо отримати, а паперовий, який потім переробляється.

Як півміра це добре, що будується сміттєпереробний завод. Частково, можливо воно якось може вирішити, але я не є прихильником того що воно вирішить абсолютно все».

Зараз на території полігону відходів працює газогенераторна станція, яка в рік приносить в міський бюджет два мільйони гривень.

Читайте також

На початок