Авіаатаки Новоберислава, обстріли Херсона, евакуація дітей. 614 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Авіаатаки Новоберислава, обстріли Херсона, евакуація дітей. 614 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Снаряд влучив у будинок Херсонщина
. Фото: Поліція Херсонської області/Telegram

614 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російська армія продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область з різних видів озброєння. Водночас Сили оборони продовжують контрбатарейну боротьбу, знищують командні пункти, склади, зброю та техніку військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 29 жовтня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Протягом доби на Херсонському напрямку російські військові завдали авіаударів по Веселому, Одрадокам'янці, Тягинці та Іванівці. З артилерії обстріляли Ромашкове та Херсон.
  • Армія РФ вдень завдала удару з артилерії по Новобериславу на Херсонщині. Поранений чоловік, який під час атаки перебував на вулиці. Його шпиталізували у важкому стані. У постраждалого — вибухова і відкрита черепно-мозкова травми, осколкове поранення голови. Згодом він помер у лікарні.
  • Військові РФ атакували Херсон, поранена жінка, її шпиталізували. Пошкоджені житлові будинки, лінії електропередач та автотранспорт.
  • Армія РФ обстріляла Хрещенівку Херсонської області. Зафіксовані п'ять влучань. Пошкоджена сільгосптехніка, приватна автівка, обірвані електромережі. Наразі село частково знеструмлене. Загиблих та поранених немає.
  • За п'ять днів з 23 населених пунктів Херсонщини, де оголосили обов'язкову евакуацію з примусом, вивезли 147 дітей з батьками. Водночас у небезпечних громадах лишається 637 дітей.
  • Воїни Херсонської зенітної ракетної бригади повітряного командування "Південь" знищили в регіоні три ударні БпЛА "Ланцет" та розвідувальний БпЛА "Мерлін-ВР" армії РФ

На цьому Суспільне завершує ведення текстового онлайну 614 дня вторгнення РФ в Україну. Новий онлайн читайте тут.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Пуски керованих авіабомб в напрямку Тягинської громади

Керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов в Telegram повідомив про пуски керованих авіабомб в напрямку Тягинської громади Херсонщини.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

"Влучили у квартиру, плита перекрила вихід, нас евакуювали пожежною драбиною": херсонець про нічну атаку РФ

Російська армія не припиняє обстрілювати Херсон, передмістя та звільнені населені пункти правобережжя. Вночі через влучання снаряда РФ у багатоповерхівку в Херсоні виникла пожежа, вдень — обстріляли автобус з пасажирами.

Херсонська область - повітряна тривога!

З-під обстрілів до санаторіїв Івано-Франківщини. Як евакуюють дітей з небезпечних районів Херсона і передмістя

Дітей з прибережних районів Херсона, а також передмістя — Комишанського та Антонівського старостинського округів 30 жовтня евакуювали до Івано-Франківщини. У місцевих санаторіях вони зможуть оздоровитися.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

Упродовж доби на Херсонському напрямку військові РФ завдали авіаударів по Новобериславу, Зміївці, Козацькому, Бериславу, Миколаївці та Тягинці. З артилерії обстріляли Херсон, Кізомис та Білозерку, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб.

Внаслідок атак РФ одна людина загинула, девять — поранені — МВА

Станом на 18:30 відомо про одну загиблу та дев'ятьох поранених внаслідок атак РФ по Херсонському району, повідомив в Telegram керівник МВА Мрочко.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

На дні Каховського водосховища формується заплавний вербово-тополевий ліс

Через майже п'ять місяців після підриву військами РФ Каховської ГЕС на дні водосховища ростуть щільні зарості верби. Вони займають майже 40-50 відсотків всього днища водосховища.

Про це у телемарафоні "Суспільне. Спротив" повідомила докторка біологічних наук Анна Кузьменко.

"Коли ми відвідали цю територію в жовтні, там формуються досить щільні зарості верби. Ми її визначили як гібрид нашої верби білої. Вони займають десь 40-50 відсотків всього днища водосховища. Можна сказати, що там формується заплавний вербово-тополевий ліс. Це угруповання, яке охороняється на рівні всієї Європи", — говорить науковиця.

Внаслідок обстрілу Білозерки пошкоджені автівка медичної допомоги, ветеринарна клініка та будинки

ОВА показала наслідки російського обстрілу Білозерки Херсонської області після ударів російської армії. Снаряди влучили в автівку медичної допомоги, ветеринарну клініку та будинки.

Війська РФ поцілили у кладовище у Кіндійці, загинула людина, ще поранена

За інформацією начальника ОВА Прокудіна, росіяни обстріляли кладовище у Кіндійці. Загинула людина, також до лікарні у стані середньої тяжкості шпиталізували 62-річного чоловіка.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Внаслідок обстрілу передмістя загинула людина, одна поранена

Війська РФ вчергове обстріляли передмістя Херсона. Попередньо є один поранений і один загиблий, повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Херсонська область - повітряна тривога!

За тиждень артилеристи знищили 14 позицій артилерії та 12 спостережних постів

За тиждень артилеристи 11 бригади імені Михайла Грушевського Південного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії України на Херсонському напрямку знищили:

  • 14 позицій артилерії;
  • особовий склад;
  • склад БК;
  • 1 танк;
  • 3 транспортних засобів;
  • 2 гармати;
  • 12 спостережних постів;
  • АЗС військ РФ.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни

За даними Херсонської обласної прокуратури, 30 жовтня в обід російські окупанти вчергове здійснили мінометний обстріл Херсона. На одному із перехресть в зоні ураження снаряду, який вибухнув опинилося маршрутне таксі із пасажирами.

Також пошкоджені житлові будинки, лінії електропередач та автотранспорт.

у Новобериславі, Томариному та Шляховому зникло електропостачання після російських обстрілів

Також електропостачання зникло у Новобериславі, Томариному та Шляховому. Наразі невідомо, коли енергетикам вдасться відновити світло. Повідомив начальник ОВА Прокудін.

Кількість поранених внаслідок влучання у маршрутний автобу сзбільшилася до семи

За уточненою інформацією, внаслідок влучання снаряда у маршрутний автобус у Дніпровському районі Херсона поранені семеро людей. Вони мають травми різного ступеня — від тяжкого до легкого, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Окупанти обстріляли маршрутний автобус у Херсоні

Окупанти обстріляли маршрутний автобус у Херсоні. Четверо поранених, одна жінка знаходиться у тяжкому стані. Повідомив начальник ОВА Олександр Прокудін.

З Берислава евакуювали родини з дітьми

30 жовтня з Берислава Херсонської області поліцейські евакуювали родини з дітьми — шестеро дорослих та чотирьох дітей. Їх вивозили під мінометним та танковим обстрілом, російські військові скидали вибухівку з дронів. Далі евакуйовані сім'ї волонтери доправлять до більш безпечних регіонів України.

У Новій Каховці активісти повісили стрічку та прапор України на вказівний знак

Активісти "Жовтої Стрічки" повісили стрічку та прапор України на вказівний знак при вʼїзді у тимчасово окуповане місто Нова Каховка. Жителі міста продовжують свій ненасильницький спротив.

На Херсонщині у державній зраді підозрюють керівника агрофірми, депутата Новотроїцької селищної ради

У державній зраді заочно підозрюють депутата Новотроїцької селищної ради Херсонської області, керівника агрофірми. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, він закликав місцеве населення співпрацювати із військами РФ. Бувши керівником агрофірми він примушував своїх працівників брати участь у псевдореферендумі щодо приєднання Херсонщини до РФ.

У грудні 2022 року він перереєстрував агрофірму у податковій службі Росії. Крім того, він допомагав російським військам у проведенні ремонту техніки, облаштуванні блок-постів, забезпечував їх продуктами та засобами гігієни.

Йому загрожує до дванадцяти років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п'ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Через російський обстріл Берислав залишився без електропостачання

Війська РФ атакували обʼєкт критичної інфраструктури у Бериславі. У місті відсутнє електропостачання. Про це у Telegram повідомив начальник ОВА Олександр Прокудін.

Армія РФ обстріляла Білозерку: поранений чоловік

Російська армія обстріляла Білозерку Херсонської області. Пошкоджені приватні будинки, ветеринарна клініка, автівки. Пораненого чоловіка шпиталізували у стані середньої тяжкості — ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Пуски керованих авіабомб у напрямку Тягинської громади

Керівник Бериславської РВА Літвінов повідомив про пуски керованих авіабомб в напрямку Тягинської громади Херсонщини.

Ймовірний авіаобстріл Бериславського району

Ймовірний авіаційний обстріл Бериславського району Херсонщини. Начальник РВА Літвінов закликав людей пройти в укриття.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Російська армія завдала удару по Бериславу: поранені двоє людей

Російська армія завдала удару по Бериславу Херсонської області. На виїзді з міста поранення отримали двоє людей, їх ушпиталили. Також скинула дві керовані авіабомби на село у Бериславському районі: пошкоджені будинки, зруйнована каплиця Пресвятої Богородиці, повідомила у Telegram ОВА.

Війська РФ за добу випустили по місту 46 снарядів: наслідки обстрілів

На фото наслідки російських обстрілів по Херсону за минулу добу. Зруйновані дахи, вибиті вікна та двері, пошкоджене майно. Російська армія продовжує обстрілювати Херсон. Лише за добу, за даними ОВА, випустила по місту 46 снарядів.

Внаслідок обстрілу Комишан поранений чоловік

Армія РФ близько 10.30 обстріляла Комишанський старостинський округ Херсонської міської територіальної громади. Повідомив начальник МВА Роман Мрочко.

В одному із населених пунктів поранений 60-річний чоловік. Під час обстрілу він був на вулиці. Наразі його ушпиталили.

Війська РФ обстріляли Бериславський, Херсонський та Каховський райони

Поліція Херсонської області опублікувала фото, який вигляд мають населені пункти Бериславського, Херсонського та Каховського районів після учорашніх обстрілів військ РФ.

Правоохоронці відкрили дев'ять кримінальних проваджень за фактами порушення російськими військовими законів та звичаїв війни.

У Херсоні чутно вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного.

Внаслідок чергових обстрілів РФ поранені двоє чоловіків

Війська РФ обстріляли Томину Балку на Херсонщині, поцілили у житловий будинок. В оселі пошкоджені вікна, фасад, дах, а також паркан. Легкі уламкові поранення отримав 70-річний чоловік.

Внаслідок чергового російського обстрілу Козацького поранений 48-річний місцевий житель. Його з травмою ноги доставили до лікарні.

За добу російська армія нанесла 12 авіаударів, скинула майже 40 керованих авіабомб

За добу російська армія нанесла 12 авіаударів, скинула 37 керованих авіабомб на населені пункти Бериславського району Херсонщини. Через атаки зруйновані та пошкоджені близько сорока будинків, повідомили у Telegram Сили оборони півдня.

Пуски керованих авіабомб в напрямку Тягинської громади - Літвінов

Російська армія випустила керовані авіабомби у напрямку Тягинської громади Херсонщини, повідомив керівник Бериславської РВА Літвінов.

Ймовірний авіаційний обстріл Бериславського району

Ймовірний авіаційний обстріл Бериславського району, повідомив начальник РВА Літвінов. Він закликав людей пройти в укриття.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонці прибирають наслідки нічних обстрілів

ОВА показали наслідки нічного обстрілу Херсона. Горіли квартири, вибиті вікна та двері, побиті дерева. Деякі містяни були заблокованими у власних оселях.

Війська РФ шість разів вдарили з авіації по Бериславському району

Російські війська зранку обстріляли Козацьке на Херсонщині. Поранена 86-річна жінка, її ушпиталили.

Також російські окупанти шість разів з авіації вдарили по двох населених пунктах Бериславського району. На фото наслідки обстрілу Новоберислава, куди війська РФ скинули чотири авіабомби. Пошкоджені будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає, повідомив у Telegram начальник ОВА Олександр Прокудін.

Путін ймовірно змінив командувача угруповання військ "Дніпро", яке діє на Херсонщині — ISW

Президент Росії Володимир Путін ймовірно відправив у відставку генерал-полковника Олега Макаревича на посаді командувача російським угрупованням військ "Дніпро", яке діяло на Херсонському напрямку. Його замінив командувач ПДВ генерал-полковник Михайло Теплінський.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

В ISW зазначили, що 29 жовтня російські мілблогери заявили, що командувач ПДВ генерал-полковник Михайло Теплінський змінив генерал-полковника Олега Макаревича.

"Міноборони Росії на момент публікації не спростувало і не підтвердило інформацію про звільнення Макаревича і навряд чи зробить це, враховуючи його тенденцію регулярно приховувати резонансні зміни військового командування", — йдеться у звіті.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Армія РФ випустила КАБи по Тягинській громаді

Армія РФ випустила керовані авіабомби у напрямку Тягинської громади Херсонщини, повідомив керівник Бериславської РВА Літвінов.

Ймовірний авіаційний обстріл Бериславського району — Літвінов

Керівник Бериславської РВА Літвінов повідомив про ймовірний авіаційний обстріл району. Він закликав людей пройти в укриття.

У Херсоні та області — повітряна тривога!

Російські війська 95 разів обстряли Херсонщину: загинули двоє людей

Упродовж 29 жовтня російські війська 95 разів обстріляли Херсонщину. Випустили по її території 514 снарядів. У Бериславському та Херсонському районах зафіксували 42 удари керованими авіабомбами. Пошкоджені медичний та навчальний заклади, соціальний центр. Двоє людей загинули, четверо — поранені, повідомив керівник ОВА Прокудін.

Армія РФ вдарила по Херсону: загинула людина

Армія РФ близько опівночі обстріляла Центральний район Херсона. Пошкоджені багатоповерхівки. Одна людина загинула, троє поранених, повідомив керівник МВА Мрочко.

На початок