Два профтехи Чернігівщини беруть участь в україно-швейцарському проєкті, де співпрацюють з бізнесом

Два профтехи Чернігівщини беруть участь в україно-швейцарському проєкті, де співпрацюють з бізнесом

Два профтехи Чернігівщини беруть участь в україно-швейцарському проєкті, де співпрацюють з бізнесом
. ФОТО: Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту

Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту та Прилуцький професійний ліцей беруть участь в україно-швейцарському проєкті, спрямованому на розвиток професійної освіти у співпраці з бізнесом.

Про це Суспільному розказав директор навчально-методичного центру профтехосвіти у Чернігівській області Віктор Гриненко.

Як повідомляє МОН, 19 жовтня у Києві стартувала третя фаза проєкту EdUP "Публічно-приватне партнерство для поліпшення професійної освіти в Україні". Проєкт охопить 28 профтехів України за шістьма будівельними напрямами: сантехнік, утеплювач фасадів, зварник, електрик, лицювальник, бетоняр. Під час проєкту профтехи будуть учитися формувати нові бізнес-партнерства та спільно з роботодавцями розробляти освітні програми й курси.

За словами Віктора Гриненка, цей проєкт почав свою роботу ще у 2014 році. Тоді до проєкту залучили шість закладів профтехосвіти України, один з яких Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту. Проєкт стосувався лише однієї професії – сантехнік. І завдяки цьому проєкту на базі Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту у 2016 році створили Міжрегіональний навчально-практичний центр професійної підготовки монтажників санітарно-технічних систем і устаткування.

Навчальний центр монтажників на Чернігівщині
Навчально-практичний центр професійної підготовки монтажників санітарно-технічних систем і устаткування. ФОТО: Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту

У 2018 році кількість закладів, які змогли взяти участь у проєкті, збільшили. На цьому етапі долучився ще один профтех Чернігівщини – Прилуцький професійний ліцей. Там також створили Регіональний навчально-практичний центр з підготовки монтажників санітарно-технічних систем і устаткування.

Починаючи з жовтня цього року – це вже буде третій етап проєкту, який триватиме до 2027 року. Цьогоріч перелік професій, за якими розвиватимуть будівельну галузь України, розширився: до сантехніків додалися утеплювачі, зварники, електрики, лицювальники й бетонярі.

"У наших закладах також присутні професії: зварники, електрики, лицювальники. Зараз ми за підтримкою цього проєкту думаємо над тим, щоб взяти ліцензії і на таку професію, як утеплювач, яка теж зараз актуальна на ринку праці",– говорить Віктор Гриненко.

Мета проєкту – налагодити співпрацю профтехосвіти й бізнесу, щоб навчальні заклади готували кваліфікованих робітників, які задовольнятимуть потреби сучасного ринку праці.

Співпраця закладів профтехосвіти й бізнесу у Чернігові
Співпраця закладів профтехосвіти й бізнесу. ФОТО: Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту
"Здійснюватиметься оцінка потреб поточного стану ринку праці за будівельними професіями і будуть організовані навчання та тренінги для персоналу і керівників пілотних закладів, обмін досвідом між закладами професійної освіти регіону. Розробка нових освітніх стандартів та навчальних планів, навчальних матеріалів за цими професіями. Передбачається створення нових освітніх ресурсів, зокрема мобільних додатків за прикладом мобільного додатку монтажників санітарно-технічних систем", – каже Віктор Гриненко.

Також, за словами директора навчально-методичного центру профтехосвіти у Чернігівській області, на базі пілотних закладів планують створити кваліфікаційні центри, де люди, які навчилися професії, не маючи відповідної освіти, зможуть підтвердити свою кваліфікацію та отримати офіційний сертифікат.

Окрім того, у планах – створити короткотермінові курси для дорослих та проводити для здобувачів освіти тренінги з підприємництва. Окрему увагу приділятимуть доступності закладів для людей з інклюзією.

"Зважаючи на велику кількість поранених і людей, які отримали інші пошкодження на війні, зараз система профтехосвіти активно готується до запровадження інклюзивної освіти", – зазначає Віктор Гриненко.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок