Компанія Ілона Маска запустила у космос дванадцяту партію супутників Starlink

Компанія Ілона Маска запустила у космос дванадцяту партію супутників Starlink

Компанія Ілона Маска запустила у космос дванадцяту партію супутників Starlink
. SpaceX

Компанія Ілона Маска 3 вересня о 15:46 за Києвом вивела в космос 12-ту партію супутників для глобального інтернет-проєкту Starlink. Старт з 15-тонним вантажем відбувся з майданчика SLC-39А бази військово-повітряних сил США на півночі мису Канаверал в штаті Флорида.

Як повідомили у компанії, 260-кілограмові апарати Starlink вивели на опорну орбіту з параметрами 220×380 км. Після перевірки працездатності їх піднімуть на висоту 550 км з нахилом 53°. Ті, що не пройдуть тестування, згорять в атмосфері. Якщо ж іонні двигуни раптом відмовлять, супутники за 1-5 років самі зійдуть з орбіти. Всі Starlink почали запускати зі спеціальними лопастями від сонця, щоб блискучі поверхні не заважали астрономам на Землі.

Розгінний блок ракети B1060 опустився на платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані.

Спочатку запуск планували провести 30 серпня, утім перенесли на іншу дату через погодні умови.

Хронологія

Першу партію тест-супутників Starlink запустили 24 травня 2019-го, другу (вже повнофункціональну) — в листопаді 2019-го, третю — 7 січня 2020-го, четверту — 29 січня, п'яту — 17 лютого, шосту — 18 березня, сьому — 22 квітня, восьму — 4 червня, дев'яту — 13 червня, 7 серпня — десяту, 11 серпня — одинадцяту партію. Нині на орбіту за один запуск можна підіймати 60 супутників.

Для того, щоб покрити інтернетом територію США, необхідно здійснити 12 запусків, а щоб виконати план щодо 1584 апаратів на висоті 550 км і отримати більш-менш пристойне глобальне покриття — 24 запуски. SpaceX планує збільшити кількість супутників на земній орбіті до 12 тисяч, а ще пізніше – до 30 тисяч.

Довідка. Starlink — проєкт системи навколоземних супутників SpaceX для дешевого і швидкісного інтернету. Планується вивести на орбіту до 42 000 апаратів. SpaceX оцінює витрати на проєкт не менш ніж у $ 10 млрд. Перші послуги планується почати надавати вже у 2020 році в Північній Америці.

Що відомо

  • У США планують у жовтні запустити чотирьох астронавтів на кораблі Crew Dragon компанії Space X на Міжнародну космічну станцію.
  • 2 серпня американські астронавти Даґ Херлі та Боб Бенкен, які пілотували корабель Crew Dragon компанії Ілона Маска, успішно повернулися з Міжнародної космічної станції, де перебували з 31 травня.
  • Crew Dragon вдалося вилетіти лише з другої спроби. Перший запуск планувався 27 травня, однак його відклали через погану погоду.

На початок