Розбудова сучасної ефективної системи реабілітаційної допомоги: як вона діє на Вінниччині

Розбудова сучасної ефективної системи реабілітаційної допомоги: як вона діє на Вінниччині

Розбудова сучасної ефективної системи реабілітаційної допомоги: як вона діє на Вінниччині
. ФОТО: Gettyimages

В Україні триває розбудова сучасної ефективної системи реабілітаційної допомоги. Наскільки активно цей процес відбувається на Вінниччині, що в ньому найголовніше і які нові доказові методи реабілітації впроваджуються в медичних закладах області Суспільному розповіла заступниця директорки Департаменту охорони здоров'я та реабілітації обласної військової адміністрації Тетяна Бондаренко.

"Зараз збільшується кількість захисників і захисниць, які демобілізуються за станом здоров'я, які потребують лікування інтенсивного відновлення, також збільшується кількість інсультів. Вони потребують реабілітації, оперативного втручання. Тобто, реабілітація — я б хотіла, щоб люди навчились розрізняти сучасну реабілітацію і стару систему (санаторно-курортні системи). На сьогодні ситуація змінилась", — каже Бондаренко.

"В області ми розробили проект по створенню системи єдиної системи доказової реабілітації. Це рішення вже прийнято. Далі таке буде впроваджуватись по всій країні. Треба дивитись ширше — це мультидисциплінарна команада, яка працює базово. Далі — соціальний працівник, протезних підприємств, освітяни", — розповідає Бондаренко.

"Перепрофілювати людину ми повинні, щоб людина могла себе реалізувати, якщо вона припустимо після поранення, немає протезу, але має дістатись кудись (в заклади якісь), має самостійно рухатись. Я завжди дивлюсь на цю безбар'єрність — вона у нас не досконала. Коли ми озвучуємо проблеми — це вже певні кроки. Далі — знайдемо шляхи як це змінити".

Де системно буде розбудовуватись

"У нас сформувалась спроможна мережа — це визначені заклади, трьох рівнів, які знайшли мережу. Це заклади, які відповідають вимогам. Це не означає, що всі інші мають закритись, ні. Спроможні — надкластерні заклади (високоспеціаалізовані) та кластерні. Якщо це потужна лікарня, яка має різні напрямки — обов'язково має бути реабілітація. Ми визначили чотири опорних заклади — обласна лікарня Пирогова, дитяча обласна лікарня, Вінницький реабілітаціний центр війни (Чорнобильський диспансер) та психоневрологічна лікарня. Ці заклади — базові, це не означає, що вони найкращі".

Методики доказової медицини

"Ці методики вони дійсно доказові. Це означає, що це та методика, яка призводить до стійкого, позитивного ефекту. Один лікар не може реабілітувати, тут має бути команда — лікар фізичної реаблітації, реабілітолог, терапевт мовою мовлення. Має бути активна робота з фахівцем, щоб він дивився як ти все робиш, і допомагав. Важливо, що ці команди — це єдина ситема в кожного регіоні, це не лише медики".

На початок