В Житомирі відкрилася виставка документів Архіву національної пам’яті "Комунізм = Рашизм"

В Житомирі відкрилася виставка документів Архіву національної пам’яті "Комунізм = Рашизм"

В Житомирі відкрилася виставка документів Архіву національної пам’яті "Комунізм = Рашизм"
. Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

26 жовтня в Житомирі біля будівлі облдержадміністрації відкрилася виставка архівних документів "Комунізм = Рашизм". Представлені матеріали свідчать про злочини за часів СРСР та сучасної Росії після її повномасштабного вторгнення на територію України.

Про це розповів Суспільному директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик.

За словами Ігоря Кулика, виставка «Комунізм = Рашизм» має на меті показати паралель між злочинами СРСР та сучасної Росії.

На восьми стендах розміщені історії 13 українців із ХХ та ХХІ століть, які постраждали від радянської та сучасної російської влади.

"Чому в ХХІ столітті, здавалося б, у демократичній Європі можливі такі злочини проти людяності, порушення правил ведення тотальної війни? Саме тому, що рашизм — явний виходець, послідовник комунізму. І враховуючи, що комунізм не був засуджений, на відміну від нацизму, це призвело до того, що світ неналежно вивчив уроки історії, і історія має здатність повторюватися", — сказав Ігор Кулик.

Директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик
Директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик. Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Відвідувачка виставки Наталія Козлова розповіла, що на виставці ознайомилась із архівними документи про репресованих українців у ХХ столітті.

"Це боляче, просто неймовірно боляче. Ні сказати словами, ні те, що твориться в організмі в мене. Не можу читати без сліз. Царство небесне тим, хто загинув, і слава тим, хто тримався достойно", — сказала Наталія Козлова.

Відвідувачка виставки Наталія Козлова
Відвідувачка виставки Наталія Козлова. Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Відвідувачка виставки Тамара Архипчук як приклад наводить історію українського селекціонера Володимира Симиренка.

"Дійсно, ми їмо яблука і не знаємо про трагічну долю цієї людини, Володимира Симиренка. Часто пишуть "Семеренко". Я дуже рада, що тут написали правильно. Родина репресована, виселена і знищена під корінь", — розповідає відвідувачка виставки Тамара Архипчук.

Відвідувачка виставки Тамара Архипчук
Відвідувачка виставки Тамара Архипчук. Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

"Комунізм для людей здавався чимось чудовим, — говорить відвідувач виставки Олександр Дорожинський, — бо вони просто не знали іншого життя. А на сьогоднішній день ми вже можемо бачити цю різницю, так як володіємо більшою інформацією. Хочеться, все ж таки, щоб наші діти жили в кращому майбутньому".

Відвідувач виставки Олександр Дорожинський
Відвідувач виставки Олександр Дорожинський. Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Представлена в Житомирі експозиція ідентична тій, яка була вперше показана у червні 2022 року на Михайлівській площі в Києві. Вона створена на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об’єднань, а також Державних архівів Житомирської, Львівської, Миколаївської, Вінницької, Волинської областей, сучасних світлин та задокументованих злочинів сучасної російської армії.

Виставка експонувалась в містах України і країнах Балтії. Організатори виставки планують презентувати архівні матеріали і у музеях та навчальних закладах України.

В Житомирі відвідати виставку можна до 14 листопада.

В Житомирі відкрилася виставка "Комунізм = Рашизм"
В Житомирі відкрилася виставка "Комунізм = Рашизм". Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Стенди із документами на виставці Архіву національної пам’яті "Комунізм = Рашизм"
Стенди із документами на виставці Архіву національної пам’яті "Комунізм = Рашизм". Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Відвідувачі в перший день виставки "Комунізм = Рашизм"
Відвідувачі в перший день виставки "Комунізм = Рашизм". Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Відкриття виставки документів Архіву національної пам’яті "Комунізм = Рашизм"
Відкриття виставки документів Архіву національної пам’яті "Комунізм = Рашизм". Житомир, 26 жовтня 2023 року. Фото: Житомирська ОВА

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок