Заборона зупинки на узбіччі, ввімкнене світло фар та безпека дітей: черкаські патрульні пояснили дію нових правил ПДР

Заборона зупинки на узбіччі, ввімкнене світло фар та безпека дітей: черкаські патрульні пояснили дію нових правил ПДР

Заборона зупинки на узбіччі, ввімкнене світло фар та безпека дітей: черкаські патрульні пояснили дію нових правил ПДР
. Суспільне Черкаси

Уряд України 20 жовтня вніс кілька змін до Правил дорожнього руху. Йдеться про ввімкнене світло фар, безпеку дітей та заборону зупинятися на узбіччях доріг.

Нові вимоги набули чинності у цей же день, розповів речник Управління патрульної поліції області Олексій Драгун.

Що змінилося в ПДР

Відтепер водії транспортних засобів мають вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар не залежно від часу доби та пори року:

"Введена практика постійного застосування денних ходових вогнів. Раніше денні ходові вогні, а в разі їх відсутності — ближнє світло фар, повинні були бути увімкнені у світлу пору доби поза межами населеного пункту з 1 жовтня по 1 травня. Тепер такий часовий проміжок скасовували", — пояснив Олексій Драгун.

Додав: постійне застосування ближнього світла фар позитивно зарекомендувало себе в європейських країнах.

"За результатами дослідження Європейського дослідницького інституту безпеки дорожнього руху, завдяки використанню денних ходових вогнів, чи ближнього світла фар кількість ДТП у світлу пору доби зменшилася на 10-15%", — пояснив речник.

Також, з його слів, внесли зміни до правил, що стосуються перевезення дітей. Нові вимоги мають підвищити безпеку пересування дітей.

"За новими правилами забороняється перевозити дітей, зріст яких менш як 150 см, у транспортних засобах без використання дитячих утримувальних систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу.

Використання дитячих утримувальних систем — це пасивна безпека дитини та імовірність, що у випадку ДТП дитина залишиться живою чи отримає менш серйозні травми.", — розповів речник.

Також за новими правилами, на автомагістралях і дорогах для автомобілів забороняється зупинка поза спеціальними місцями для стоянки. Це означає, що зупинятися просто на узбіччі заборонено:

"Тобто на автомагістралях і дорогах для автомобілів не можна зупинятися, якщо там немає знаків 5.42.1 — "Місце для стоянки", 5.42.2 — "Місце для стоянки поблизу зупинок маршрутних транспортних засобів", 5.42.3 — Місце для стоянки вантажного автомобіля, фургонів тощо, виключно на час, необхідний для розвантаження/завантаження, 5.43 "Зона стоянки" або 6.15 — "Місце відпочинку", — додав Олексій Драгун.

Такі зміни зумовлені необхідністю наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок