Трудова міграція українців: що впливає на цей процес та чого чекати у майбутньому. Думка експерта

Трудова міграція українців: що впливає на цей процес та чого чекати у майбутньому. Думка експерта

Трудова міграція українців
. Фото: УНІАН

Від початку 2023 року Державна служба зайнятості допомогла працевлаштуватися близько 200 тисячам людей, які шукали роботу. Про це під час круглого столу на тему: "Проєкт "Візія-2033": чи можливо в умовах війни зупинити трудову міграцію?" в Укрінформі повідомила директорка департаменту стратегічного планування, бюджетування та статистики Державного центру зайнятості Ольга Купрій.

Президент "Всеукраїнської асоціація компаній з міжнародного працевлаштування" Василь Воскобойник в етері "Суспільне. Спротив" розповів про те, як повномасштабне вторгнення РФ в Україну впливає на трудову міграцію населення в країні й за її межами.

Як війна впливає на трудову міграцію населення в Україні та за її межами

"Потрібно чітко розуміти, що з початком військових дій виїзд людей з України був обумовлений не тим, що люди виїздили, аби знайти собі роботу закордоном, а, в першу чергу, знайти собі прихисток і опинитися якомога далі від зони бойових дій. Але час триває, люди адаптуються на місцях, знаходять для себе роботу, соціалізуються і, попри те, що кордони для виїзду чоловіків за межі нашої країни зараз зачинені, жінки виїздять в пошуках роботи і це несе дуже серйозну загрозу для нашої країни".

Стан економіки України у 2023 році

"По-перше, економіка потроху оговтується від війни, навіть зростають заробітні плати. До кінця цього року зростуть на 20%, у порівнянні з минулим роком. Проте робочих рук не вистачає вже зараз. І, звісно, що в майбутньому це буде загрожувати нашим темпам економічного зростання, бо за оцінками уряду наступні 10 років нам не буде вистачати приблизно 4,5 мільйони робочих рук".

Що слід зробити, аби повернути людей, які виїхали за кордон

"Потрібно чітко розуміти, що перед нашим урядом, депутатами, Офісом президента, бізнесом та і перед суспільством постають три головні питання. Питання номер один — потрібно зробити максимум зусиль для того, аби українці, котрі знаходяться за кордоном, поверталися на Батьківщину. Друге питання — зробити все, щоб після війни зменшити обсяги трудової міграції, які, на жаль, в нас будуть збільшуватись. І третій момент, коли нам буде не вистачати робочих рук. Потрібно вже зараз замислюватись, в тому числі, про залучення іноземних як звичайних трудових мігрантів, так і талановитої молоді, котра зможе реалізовуватись в нашій країні. Це дуже серйозні питання і не потрібно відкладати їх на потім. Потрібно приступати до їх вирішення вже зараз, не чекаючи закінчення військових дій".

Які дії допоможуть залучити іноземців

"Головне — це побудова вільної, відкритої країни, де будуть реалізовуватись три свободи: слова, вибору і підприємництва. Якщо це буде реалізовано, якщо Україна стане модною країною, тобто країною, яка не тільки переможе сильного ворога, але і буде намагатися перемогти вже в економічних змаганнях з усім світом, тоді до нас не тільки будуть повертатися українці, котрі зараз знаходяться за кордоном, але до нас будуть стояти ще й черги з іноземців, котрі захочуть заїхати в Україну і тут самореалізуватися".

Чи можуть бойові дії вплинути на привабливість України для мігрантів

"До тих пір, поки не закінчаться бойові дії, говорити про масове повернення українців, про залучення іноземців до нашої країни просто немає сенсу. Але вже зараз потрібно просто готувати план, потрібно дійсно готувати такі зміни в країні, котрі допоможуть в майбутньому реалізувати ці завдання".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок