США, Японія та Південна Корея підтвердили, що КНДР постачає зброю до Росії

США, Японія та Південна Корея підтвердили, що КНДР постачає зброю до Росії

Кім Чен Ин і Путін
. Північнокорейський лідер Кім Чен Ин і президент Росії Володимир Путін, 9 вересня 2023 року, фото: AP

США, Японія та Південна Корея виступили зі спільною заявою, у якій підтвердили постачання КНДР військового обладнання та боєприпасів Росії.

Про це повідомили у Держдепі США.

Країни засудили передачу Північною Кореєю зброї Росії для її використання проти народу України.

"Такі постачання зброї, деякі з яких, як ми зараз підтверджуємо, завершені, значно збільшать людські жертви в агресивній війні Росії. Ми продовжимо співпрацю з міжнародною спільнотою, щоб викрити спроби РФ отримати військову техніку з КНДР. Зважаючи на спробу Росії продовжити війну за допомогою КНДР, ми як і раніше сповнені рішучості підтримувати суверенітет України та її зусилля з протидії наслідкам агресивної війни Росії.", – йдеться в заяві.

Міністри також заявили, що в обмін на підтримку Росії КНДР шукає військової допомоги для посилення власного військового потенціалу і наголосили, що продовжать уважно стежити за будь-якими матеріалами, які Росія надає Північній Кореї на підтримку військових цілей Пхеньяна.

"Постачання зброї до КНДР або з КНДР, а також передача до КНДР певних предметів і технічна співпраця, пов’язана з програмами КНДР щодо зброї масового знищення, балістичних ракет або звичайних озброєнь, порушуватимуть численні резолюції Радбезу ООН. Росія сама голосувала за резолюції Ради безпеки ООН, які містять ці обмеження", — йдеться у заяві.

Зазначається, що США, Японія та Південна Корея глибоко стурбовані можливістю будь-якої передачі КНДР технологій, пов’язаних із створенням ядерної зброї чи балістичних ракет.

Що відомо про приїзд Кім Чен Ина у Росію

12 вересня Кім Чен Ин в'їхав у Росію на своєму поїзді та прибув на станцію Хасан на кордоні КНДР та РФ, а згодом провів зустріч із Путіним, спілкування тривало близько чотирьох годин, після чого лідер Північної Кореї поїхав.

17 вересня президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що потенційна військова співпраця між Північною Кореєю та Росією є незаконною.

Що відомо про постачання КНДР зброї до РФ

У січні США оприлюднили розсекречені фотографії вагонів, які прямували в Росію з Північної Кореї і ймовірно перевозили зброю для російської армії, зокрема для ПВК "Вагнер".

У червні Кім Чен Ин пообіцяв "триматися за руку" з Путіним і зміцнювати стратегічне співробітництво між державами.

4 серпня координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати отримали розвіддані, які вказують на спроби Росії придбати у Північної Кореї партію снарядів для використання у війні проти України.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що КНДР "заплатить ціну", якщо надасть Росії зброю для війни проти України.

10 вересня посланні з нагоди 75-ї річниці заснування КНДР Путін заявив, що прагне побудувати міцніші зв'язки з Північною Кореєю "на всіх фронтах".

На початок