"Рекордний врожай гречки". Директор інституту зернових культур – про врожай на Дніпропетровщині та підтримку фермерів

"Рекордний врожай гречки". Директор інституту зернових культур – про врожай на Дніпропетровщині та підтримку фермерів

"Рекордний врожай гречки". Директор інституту зернових культур – про врожай на Дніпропетровщині та підтримку фермерів
. Фото: Суспільне Дніпро

В Україні цьогоріч зібрали понад 22 мільйони тонн пшениці. Здебільшого фермери сіють соняшник та ріпак, бо їх легше переробити і продати, каже директор інституту зернових культур НААН України Владислав Черчель. Також збільшили посівні площі під сою та льон.

Що робити з полями, випаленими російськими снарядами, як підтримують фермерів під час війни та які збитки завдані аграріям через підрив росіянами Каховського водосховища – експерт розповів в інтерв'ю Суспільному.

Як руйнування дамби Каховської ГЕС вплинуло на сільське господарство нашого регіону? Чи вже підраховували суми збитків?

"Прямі збитки були на рівні 2 мільярдів доларів саме для сільського господарства. Прямі збитки були не такі великі, якщо порівнювати з іншими галузям. Десь 25 млн доларів. Перше за все, знищені поля, які були затоплені, потім дуже багато у тваринництві втрат, в тому числі і великої  рогатої худоби. Найбільше постраждало рибне господарство. У нас були спеціальні господарства, які вирощували рідкісні види риб, зокрема осетра, білугу. Щорічно ми будемо втрачати десь близько 185 мільйонів доларів через неможливість зрошення і вирощування сільськогосподарських культур, особливо овочевих", – розповів директор інституту зернових культур Владислав Черчель.

Щодо відновлення Каховського водосховища, яка ваша думка?

"Значить є три варіанти: перше – залишити так, як є, залишити це якусь заповідну зону зробити. Другий – варіант частковий, скажімо, такий, коли зробити каскад ГЕС і з деяких невеличких уже водосховищ запитуватись на зрошення. Я думаю. що це на найбільш правильний підхід", – зазначив він;

Про врожай на Дніпропетровщині

"Я вважаю що ситуація доволі-таки непогана попри війну. І торік ми зібрали доволі непоганий врожай, десь 3,5 млн зернових культур. Понад мільйон тонн соняшника, також у нас був непоганий врожай ріпаку торік – 343 тисячі тонн. Ми були на першому місці в Україні за врожайністю ріпаку", – зазначив він.

Якщо говорити про ціни на овочі, що буде далі?

"Ми на переломному етапі, коли овочі дуже швидко почнуть дорожчати. Уже почали ціни зростати на моркву, на цибулю, трошки починає зростати на всі культури, тому що вже ми із поля переходимо в сховище, і вже реалізація буде вже йти зі сховища", – каже Владислав Черчель.

Зараз триває посівна озимих культур, які ваші прогнози?

"Можна сказати, позитивні. Того року в нас було дуже багато опадів, і через ці опади ми не могли зібрати пізні ярі культури і посіяти озимі. У цьому році навпаки – не вистачало дощів, і багато хто сіяв сухий ґрунт", – розповів він.

Як будуть підтримувати фермерів, враховуючи те, що зараз війна?

"У першу чергу допомагають невеликим господарствам. Саме з державних програм існує підтримка садівництва, ягідництва і виноградарства. Можна від 140 до 400 000 грн на закладку садів отримати. Для цього необхідно й власні кошти теж внести у розвиток справи, не менше ніж 10%", – розповів директор інституту зернових культур Владислав Черчель.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок