ВАКС оштрафував Ярослава Дубневича за неявку на засідання

ВАКС оштрафував Ярослава Дубневича за неявку на засідання

Ексклюзивно
ВАКС оштрафував Ярослава Дубневича за неявку на засідання
. Ярослав Дубневич. Фото: Facebook Ярослава Дубневича

Сьогодні, 26 жовтня, Вищий антикорупційний суд виніс ухвалу про здійснення приводу народного депутата Ярослава Дубневича на слухання та оштрафував його за неявку.

Про це повідомили на Facebook-сторінці ВАКС ввечері, 26 жовтня.

У публікації суд не називає імені та прізвища народного депутата. Власні джерела Суспільного у правоохоронних структурах повідомили, що йдеться про народного депутата Ярослава Дубневича у справі про заволодіння грошима "Укрзалізниці" на суму понад 93 мільйони гривень. Це друга неявка депутата на засідання.

"Сьогодні, 26 жовтня 2023 року, ВАКС постановив ухвалу про здійснення приводу народного депутата до приміщення суду в підготовче судове засідання, призначене на 10 год 00 хв 2 листопада за адресою: вул. Хрещатик, буд. 42-а, м. Київ", — йдеться у повідомленні Вищого антикорупційного суду.

Виконання ухвали, що стосується здійснення приводу, суд доручив детективам Національного антикорупційного бюро України.

Водночас за неявку до суду на обвинуваченого наклали штраф в максимальному розмірі — два прожиткових мінімуми для працездатних осіб, що становить 5 368 грн.

17 жовтня 2023 року у Вищому антикорупційному суді України відбулося підготовче засідання у справі нардепа Ярослава Дубневича щодо заволодіння грошима "Укрзалізниці". Тоді Ярослав Дубневич приєднався до слухання онлайн, повідомляти про своє місцеперебування депутат відмовився.

Наступне засідання у справі мало відбутися 24 жовтня. Нардеп не взяв у ньому участі, а його помічник-консультант Марія Симоненко повідомила Суспільному, що у той день нардеп не виходив на зв'язок.

Що відомо про справу заволодіння грошима "Укрзалізниці"

У лютому 2022 року у САП повідомили, що скерували до суду обвинувальний акт щодо 9 людей, серед яких народний депутат України 9 скликання та колишні посадовці Філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця". Їх обвинувачували у незаконному заволодіння грошима Укрзалізниці на суму 93 млн грн. Мова про депутата Ярослава Дубневича.

За даними слідства, діючи у змові, посадовці "Укрзалізниці" та народний депутат із залученням підконтрольних йому підприємств-посередників, організували проведення процедур відкритих торгів із закупівлі стрілочних переводів, запасних частин до них та комплектів роздільного скріплення.

"Незважаючи на те, що ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод" є єдиним виробником стрілочної продукції на території України, переможцями торгів стали дві компанії-посередниці. Цікавим виявився факт того, що бенефіціарним власником однієї з цих компаній виявився народний депутат", — повідомили у квітні 2020 року у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Внаслідок цього підприємство впродовж 2015-2017 років переплатило за постачання цих товарів 93 млн грн.

Обвинуваченому інкримінують ч.5 статті 191 КК України — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Санкція статті передбачає покарання — позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Також Ярослава Дубневича підозрюють в організації заволодіння майном держави на суму понад 2,1 млрд грн. Йдеться про природний газ. Вранці, 17 жовтня, НАБУ на своїй сторінці у Facebook повідомило, що оголосило у розшук народного депутата Ярослава Дубневича.

Тоді помічник-консультант народного депутата Марія Симоненко повідомила Суспільному, що наразі коментарів не надають, ситуацію не коментують.

На початок