Життєві приклади українців. Автори з Дніпропетровщини стали переможцями конкурсу "Успіх усупереч"

Життєві приклади українців. Автори з Дніпропетровщини стали переможцями конкурсу "Успіх усупереч"

Життєві приклади українців. Автори з Дніпропетровщини стали переможцями конкурсу "Успіх усупереч"
. Фото проєкту "Успіх усупереч"

Діти та молодь Дніпропетровщини стали фіналістами літературно-мистецького конкурсу, який відбувся в липні-серпні 2023 року в рамках Всеукраїнського культурного проєкту "Успіх усупереч".

Про це Суспільному розповіла кураторка проєкту, керівниця громадської організації “Краєзнавчо-культурне товариство "Д.І.Я." Яна Тимошенко.

За її словами, твори переможців надруковано в першій в Україні книжці про успіх по-українськи, авторами якої є діти та молодь.

Життєві приклади успішних українців. Автори з Дніпропетровщини стали переможцями конкурсу "Успіх усупереч"
Автори з Дніпропетровщини стали переможцями конкурсу "Успіх усупереч". Фото проєкту "Успіх усупереч"

Дітям та підліткам до 19 років пропонувалось розповісти історію життя та успіху людей, що мотивують своїм життям та вчинками, від давньої до сучасної історії України в цікавій формі: літературній, художній (у вигляді коміксу) або креативній презентації.

"Мета конкурсу – почути думки новітнього покоління українців, відкрити юні таланти, разом осмислити і пройти шлях від тернів до зірок через реальні життєві приклади успішних українців з історії та сучасності", – зазначила Яна Тимошенко.

Організаторкою проєкту виступала Громадська організація «Краєзнавчо-культурне товариство «Д.І.Я.» за підтримки Українського культурного фонду. У конкурсі взяли участь понад 400 робіт з усіх регіонів країни: від Донбасу до Закарпаття.

Через російську агресію чимало учасників у графі «проживання» вимушені були вказати одночасно два міста – де жили до вторгнення і де живуть нині. Більшість таких – з Донеччини та Харківщини. Деякі зазначили рідне місто в Україні, інше за її межами: в Німеччині, Чехії, Канаді, Польщі.

Діти з Дніпропетровщини були відзначені у всіх номінаціях.

Що відомо про переможців з Дніпропетровщини

  • У номінації «літературний твір» фіналістами стали криворіжець Кирило Яценко, який написав твір про Жана Беленюка – українського спортсмена й політика, дніпрянка Дар’я Близнюк, яка розповіла про першу тревел-блогерку Софію Яблонську, Іляна Афім’їна з Кривого Рогу, яка подала на конкурс вірш про шлях до успішності Лесі Українки, а також Поліна Черевкова з Синельникового з твором «Білі скроні – це не старість».
  • У номінації «художня робота (комікс)» фіналістками стали дві художниці з Дніпра – Мирослава Сокоринська, авторка коміксу про співачку Соломію Крушельницьку, та Ельміра Мирзогаєва, яка в малюнках розповіла про гурт «Океан Ельзи».
  • Створили креативні презентації та вийшли в фінал дніпрянка Марія Сахно з роботою «Хто такий Степан Бандера?», Марина Циганкова з Кам’янського, яка розповіла про музиканта Андрія Кузьменка (Скрябіна), та Анастасія Станіславова з Дніпра з роботою про сучасну українську дизайнерку Ксенію Шнайдер.
  • Роботи увійшли до антології про успішних українців та українок «Успіх усупереч: історії сильних духом українців», яка вийшла одночасно в друкованому та електронному форматі, а також має аудіоверсію. Читати, слухати та завантажити електронну версію книжки можна тут.
  • Одночасно в рамках проєкту створено платформу-блог талановитих дітей, підлітків і молоді для презентації їхніх робіт у галузі літератури й мистецтва.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок