У Чернівецькій області є два види вакцини від грипу: як та де щепитися

У Чернівецькій області є два види вакцини від грипу: як та де щепитися

У Чернівецькій області є два види вакцини від грипу: як та де щепитися
. Суспільне Чернівці

В аптеках Чернівецької області є два види вакцини від грипу. Вакцини мають однаковий склад, бо при їхньому виробництві враховували прогноз щодо того, які штами вірусу грипу циркулюватимуть в регіоні.

Про це у коментарі Суспільному сказала директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Гопко.

Цьогоріч в Україні зареєстрували вакцини проти вірусу грипу "Vaxigrip" та "GC Flu". Їх можна купити в аптеках області. Також очікують 2700 доз вакцин від Міністерства охорони здоров'я – ними щепитимуть медичних працівників, які мають високий ризик інфікування. Водночас, за словами Гопко, медиків в області є більше, тому вакцини розподілятимуть за ризиком інфікування: наприклад в реанімаціях цей ризик вищий, ніж у приймальних відділеннях.

Гопко каже, щеплюватися проти грипу потрібно щороку, бо кожного епідсезону циркуляція вірусів різна.

"Епідсезон складний: крім Covid-19, в області вже підтвердили циркуляцію грипу. Необхідно щепитися і від грипу, і від Covid-19, щоб вберегтися від захворювання або важкого перебігу хвороби", – каже Гопко.

Де щепитися в області

Люди, які не належать до групи ризику, можуть самостійно купити вакцину в аптеці, а потім щепитися у поліклініці чи амбулаторії. Водночас потрібно дотримуватися умов транспортування вакцини.

"Щепитися можна в будь-якому закладі первинної меддопомоги, але найлогічніше звернутися до свого сімейного лікаря. Треба дбати про дотримання холодового ланцюга: від часу придбання вакцини до її введення має бути найкоротший проміжок часу. Також вакцину слід зберігати в холодних умовах".

Що відомо про захворюваність на грип

У перший тиждень жовтня в області зареєстрували майже 4500 випадків захворювання на грип. У 65% з них – йдеться про дітей. Також 66 людей госпіталізували.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок