До волинського храму повернули відреставровані ікони

До волинського храму повернули відреставровані ікони

Науковець Юрій Велінець, реставратор Артем Погрібний та староста церкви Олег Парфенюк
Науковець Юрій Велінець, реставратор Артем Погрібний та староста церкви Олег Парфенюк з іконою Богородиці, жовтень 2023 рік. Фото: Facebook/Юрій Велінець

У храм села Заболотці на Волині повернули дві ікони: "Пресвята Богородиця" та "Спасителя", які з червня 2023 року перебували на реставрації.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець.

Ікони повернули на їхнє місце, вмонтували в іконостас у вівтарній частині храму Хресто-Воздвиженської релігійної громади. Ці ікони намальовані на дошках, на які було натягнуто полотна з образами модерного стилю.

Під іконами знайшли полотна, які датуються ХVІІІ століттям та початком ХІХ століття.

Ікона "Пресвятої Богородиці"
Ікона "Пресвятої Богородиці". Фото: Facebook/Юрій Велінець

Дослідженням ікон займався художник реставратор Артем Погрібний. З’ясувалось, що у кінці ХІХ – початку ХХ століття фон обидвох ікон було покрито позолотою. На образах не збереглися оклади, на наявність яких вказували характерні сліди на образах, — зазначає Юрій Велінець.

"Враховуючи сюжет й розміри ікон, стало очевидним, що вони розміщувалися в іконостасі поруч із царськими воротами. Найімовірнішою причиною закриття ікон полотнами вважається поява втрат живопису й можливо руйнації окладів, якщо не їхнє викрадення у радянські часи", — каже науковець.
Ікону "Спасителя" також повернули до іконостаса
Ікону "Спасителя" також повернули до іконостаса. Фото: Facebook/Юрій Велінець

Релігійна громада села Заболотці одну ікону із кіотомКіот — це закрита рамка для ікони передали до Нововолинського історичного музею під охорону держави.

Що відомо про дослідження ікон Волинського Прибужжя

Це вже не перша ікона, яку передають із Хресто-Воздвиженського храму села Заболотці для реставрації. У червні 2023 року під полотном 1971 року віднайшли ікону Божої Матері XVІІІ століття. Зараз ікона на реставрації. У липні Хресто-Воздвиженському храмі села Заболотці під полотном ікони, виявили ікону Спасителя XVIII століття.

У Нововолинський історичний музей передано також ікону Таємної Вечері – елемент барокового іконостасу з Низкиничів. На реставрації зараз також ікона Моління про Чашу, верхній шар якої датований серединою ХХ століття. Під ним образ Христа, написаний на початку минулого століття. Зі слів науковця Юрія Велінця, найстаріший шар ХVIII століття виявили завдяки рентгену. Це сюжет Воскресіння Христового.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк

На початок