У волинському храмі, під образом, знайшли приховану ікону XVIII століття

У волинському храмі, під образом, знайшли приховану ікону XVIII століття

У волинському храмі, під образом, знайшли приховану ікону XVIII століття
Юрій Велінець у храмі села Заболотці, де виявили ікону Спасителя XVIII століття, липень 2023 рік. Фото: Facebook/Юрій Велінець

У Хресто-Воздвиженському храмі села Заболотці під полотном ікони, яке датується 1971 роком, виявили ікону Спасителя XVIII століття. Ікони реставруватимуть, – повідомив у Facebook провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець.

Образ Спасителя, який датується XVIII століття, був прихований за верхнім шаром іншої ікони. Його вдалось виявити при ретельному огляді образу.

"Прекрасно виконані образи мають пізніший позолочений фон. На жаль втрачені оклади", – повідомляє Юрій Велінець.

На горищі волинського храму під образом ХХ століття знайшли приховану ікону XVIII століття.
Ікона Спасителя XVIII століття. Фото: Facebook/Юрій Велінець

Нові образи вдалось віднайти завдяки співпраці із церковним старостою громади села Заболотці Олегом Парфенюком. Нині полотна 1971 року перенесли на нові дошки, а виявлену ікону Спасителя будуть досліджувати науковці та реставрувати її.

Зі слів Юрія Велінця, по закінченні реставрації ікона буде повернена до храму на своє колишнє місце — в іконостасі поруч із Царськими воротами.

Що відомо про реставрацію ікон на Волині

Це вже не перша ікона, яку передають із Хресто-Воздвиженського храму села Заболотці для реставрації. У червні 2023 року під полотном 1971 року віднайшли ікону Божої Матері XVІІІ століття. Зараз ікона на реставрації.

На сьогодні в Нововолинський історичний музей передано також ікону Таємної Вечері – елемент барокового іконостасу з Низкиничів. Також на реставрації зараз ікона Моління про Чашу, верхній шар якої датований серединою ХХ століття. Під ним образ Христа, написаний на початку минулого століття. Зі слів науковця Юрія Велінця, найстаріший шар ХVIII століття виявили завдяки рентгену. Це сюжет Воскресіння Христового.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк

На початок