Голова ОДА іде в мери. Політолог пояснив, чому одне місто – вигідніше, ніж вся область

Голова ОДА іде в мери. Політолог пояснив, чому одне місто – вигідніше, ніж вся область

Голова ОДА іде в мери. Політолог пояснив, чому одне місто – вигідніше, ніж вся область
. Віталій Коваль/Facebook

З реформою децентралізації посада мера Рівного матиме більший запит і буде більш фінансово престижною, аніж посада очільника обласної держадміністрації. Таку думку Суспільному озвучив політолог Віталій Лебедюк, коментуючи інформацію участь у мерських виборах голови Рівненської ОДА Віталія Коваля. Посадовець також мав би піти у відпустку на період передвиборчих перегонів, – каже фахівець.

Нагадаємо, під час з'їзду партії "Слуга народу" 31 серпня офіційно стало відомо про участь Віталія Коваля у перегонах на посаду міського голови Рівного.

"Якщо Віталій Коваль не піде у відпустку, то в результаті він буде створювати конфлікт інтересів. Якщо він піде, то він передає свої справи першому заступнику, який має керувати, а він тим часом має займатися передвиборчою кампанією. Якщо цього ми не побачимо, то можемо говорити, що за гроші платників податків партія намагається проводити передвиборчу кампанію", – каже політолог.

Суспільне звернулось за коментарем до речниці Віталія Коваля Зоряни Жильчук. Вона повідомила, що голова адміністрації збирається у відпустку, дата її початку буде відома дещо згодом.

Тим часом політолог Віталій Лебедюк пояснив, чому, на його думку, посадовець, який має вплив на всю область, хоче бути керівником лише обласного центру.

"Це очевидно. Реформа децентралізації передбачає те, що голова ОДА буде префектом, тобто таким собі наглядачем президента, тобто він не буде мати особливих фінансових ресурсів у своєму розпорядженні. В результаті всі фінансові ресурси тепер перейдуть до ОТГ. Місто Рівне зараз взагалі одне з найбільш потужних ОТГ в Рівненській області. Якщо не помиляюся, більше ніж 2 мільярда в них доходів", – каже політолог.

Що відомо

  • Міський голова Рівного Володимир Хомко після трьох каденція заявив про свою неучасть у мерських перегонах на найближчих виборах. Він також оголосив про підтримку Юрія Вознюка.
  • Про свою участь у мерських перегонах станом на 31 серпня заявили ексголова ОДА Олексій Муляренко, представник "Голосу" Роман Денисюк, "свободівець" Олег Осуховський, заступник мера Віталій Германа йтиме від "Перемоги Пальчевського".

Автори: Іван Марчук, Анастасія Бачук

На початок