"Хочеться закрити заводи, лишайтеся тут самі", — керівник "Пожмашини" про кримінальну справу через повернення прибутків

"Хочеться закрити заводи, лишайтеся тут самі", — керівник "Пожмашини" про кримінальну справу через повернення прибутків

"Хочеться закрити заводи, лишайтеся тут самі", — керівник "Пожмашини" про кримінальну справу через повернення прибутків
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Личаківський районний суд Львова дозволив слідчим Державного бюро розслідувань провести обшуки та вилучити оригінали договорів, що стосуються постачання продукції ТОВ "ПК «Пожмашина»" львівському обласному ГУ ДСНС. Про це Суспільному повідомив керівник підприємства з Чернігівщини Олег Авер’янов.

Слідчі перевіряють, чи правомірними були контракти на постачання техніки "Пожмашиною" львівським рятувальникам, оскільки тендерів на закупівлі не проводилося. ДБР, спираючись на акти перевірок Держаудитслужбою, порушило кримінальне провадження, де фігурують одразу п’ять приватних компаній-постачальників оборонної продукції львівському ГУ ДСНС. За словами Авер’янова, Держаудитслужба та ДБР вважають, що бізнес не мав права отримувати будь-який прибуток з цих продажів та завдав таким чином збитків державі.

Як так сталося, та чому Олег Авер’янов називає це знищенням української оборонної промисловості, – читайте далі.

"ПК «Пожмашина»" – є одним з найбільших виробників та постачальників аварійно-рятувальної техніки для Держслужби з надзвичайних ситуацій. Компанія заснована на Прилуччині Чернігівської області, зараз її штат налічує 750 працівників, говорить керівник Олег Авер’янов. У квітні минулого року, одразу після деокупації регіону, підприємство змушене було релокувати частину своїх потужностей на захід країни. На Прилуччині серійне виробництво пожежних машин відновили лише у листопаді 2022 року. За минулий рік підприємство сплатило 150 мільйонів гривень податків, сказав Авер’янов.

"Прибуток = збитки"

Протягом минулого року "Пожмашина" поставляла техніку державним підприємствам за прямими договорами (тобто, без оголошення тендерів), говорить Олег Авер’янов, оскільки на період воєнного часу держава спростила процедуру закупівель для оборонної сфери. Натомість приватні компанії-постачальники у контрактах мали надавати калькуляцію ціни своєї продукції, що складається з собівартості товару та невеликого відсотка прибутку. Розмір цього прибутку регулює постанова Кабміну №363.

В цьому році Державна аудитслужба України проводила перевірки закупівель Міноборони та ДСНС за 2022 рік. За їх результатами ДАСУ склала акти, в яких визнала будь-які прибутки, отримані українськими виробниками оборонної продукції, неправомірними та такими, що завдають збитків державі. У своїх висновках ДАСУ спиралось на іншу постанову Кабміну №335, затверджену Кабміном у березні 2022 року, у тексті якої відсутнє слово "прибуток".

Зокрема ДАСУ провела аудит ГУ ДСНС Львівської області та виявила, що управління минулого року уклало 22 договори із п’ятьма приватними компаніями на постачання товарів оборонного призначення без проведення тендерів, чим завдала збитків державі. Одним з постачальників техніки була "ПК «Пожмашина»".

"Це повний абсурд, з висновку ДАСУ виходить, що підприємство завдало збитків державі й повинно повернути їй свій прибуток. Згідно з висновком ДАСУ, українські підприємства-виробники оборонної продукції не можуть отримувати прибуток в Україні взагалі. Іноземні компанії мають право отримувати прибуток в Україні, а українські – ні. Це все, приїхали. Припливли. Це треба закривати підприємства", — говорить Олег Авер’янов.
Членкиня громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова
Членкиня громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова. ФОТО: Фейсбук-сторінка Дани Ярової

Членкиня громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова говорить, що боротьба з колізією у постановах триває понад п’ять місяців:

"ДАСУ зробила висновки, що прибуток компаній, які працюють у військово-промисловому комплексі, дорівнює збиткам державі. Хоча це суперечить всьому законодавству України, починаючи з Конституції. Вже Мінекономіки дало своє роз’яснення, що прибуток таки включається в калькуляцію. Була постанова Верховної Ради, зміни до постанови Кабміну №1275, де чітко вказано, що під час дії воєнного стану працювала вся нормативно-правова база. Але вони вчепились у постанову №335, де просто в калькуляції було технічно пропущене слово «прибуток»", – пояснює Дана Ярова.

Про незгоду із висновками перевірок ДАСУ писали й КБ «Луч», яке спеціалізується на виробництві ракет, і керівник групи компаній «Текстиль Контакт» Олександр Соколовський.

Скриншоти дописів КБ "Луч" та Олександр Соколовського з Чернігова
Скриншоти дописів КБ "Луч" та Олександр Соколовського. ФОТО: Суспільне Чернігів

ДАСУ свою позицію виклала під час брифінгу. Зі слів заступника голови ДАСУ Станіслава Патюка, повертати гроші підприємців Держаудитслужба не вимагала, а просила Міноборони привести контракти у відповідність до вимог 335-ї постанови, тобто прибрати закладені в ціну прибутки. В ході перевірки аудитори виявили випадки, де в калькуляцію закладали до 2,6 мільярда гривень прибутку:

"При цьому виконавці отримали від держави наперед до 100% передоплати вартості кожного такого контракту. Тобто держава підтримала вітчизняні підприємства у кризовий період та дала наперед кошти за ще невиконані контракти. Деякі контракти сягали понад мільярд гривень".

«Ми – перша ластівка»

Пізніше Держаудитслужба визнала право компаній-виробників оборонної продукції на отримання прибутку, однак починаючи з липня цього року, після внесення відповідних змін.

Керівниця ДАСУ Алла Басалаєва
Керівниця ДАСУ Алла Басалаєва. ФОТО: HSA
"Ми працюємо виключно в межах закону. Є відповідні постанови Кабміну, які дали зелене світло виробникам оборонного сектору. Всі звинувачення щодо відсутності прибутку – зняті. Прибуток включається до контрактів, починаючи з липня 2023 року, коли Кабінетом міністрів України було ухвалено постанову", – зазначила керівниця ДАСУ Алла Басалаєва.

Зі слів Дани Ярової, зміни не торкнулися контрактів, укладених в милому році, їх ДАСУ досі вважає неправомірними. У серпні на основі актів держаудиторів ДБР порушило кримінальне провадження. У ньому фігурують п’ять компаній-виробників, які продавали продукцію львівському ГУ ДСНС за прямими договорами. В рамках розслідування Личаківський райсуд надав дозвіл на проведення обшуків та вилучення документів у "Пожмашини".

"Ми – це перша ластівка, – говорить керівник підприємства. – Це є серйозний прецедент, який вже поширюється далі на всю Україну. Я хочу підкреслити, що це стосується усіх підприємств, які продавали продукцію оборонному комплексу. Дії ДАСУ та ДБР – це або спроба «покошмарить» бізнес, щоб отримати хабар за закриття кримінальної справи, або взагалі диверсія, направлена на знищення української промисловості".

Якщо "Пожмашину" таки змусять повернути торішні прибутки державі, компанія повертатиме гроші, з яких вже сплатила податки державі, говорить Авер’янов. Частину прибутку керівництво вклало у виробництво нових зразків техніки – під час широкомасштабної війни випустили машини для гуманітарного розмінування, які, зі слів керівника "Пожмашини", пройшли випробування та стали в серійне виробництво.

"Я планував побудувати новий завод у Львові, але, з огляду на останні події, вирішив цього не робити. Мені хочеться зібрати речі, закрити існуючі заводи і сказати: «Лишайтеся тут самі»", – говорить Авер’янов.

Дана Ярова вважає, що варто очікувати й інших кримінальних проваджень щодо компаній-виробників оборонної продукції, які минулого року враховували в ціну товарів прибуток:

"Це абсолютно логічно, що відкриватимуться нові справи. Чим це загрожує Україні? Якщо не буде «Стугни», «Корсарів», «Нептунів»? Ми дуже швидко програємо війну".

У ДАСУ називають будь-які звинувачення маніпуляцією, і запевняють, що дії органу не призведуть до зупинки виробництва озброєння.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок