"СУМ — це сенс життя": тернопільську родину об’єднує спільна справа і захист країни

"СУМ — це сенс життя": тернопільську родину об’єднує спільна справа і захист країни

Ексклюзивно
Сумівці
Сергій та Ростислав Глущаки. Суспільне Тернопіль

У тернопільській родині Глущаків троє дітей. Уся їхня сім’я є членами Спілки Української Молоді. Коли старшому синові виповнилося 18 років Сергій Глущак вирішив піти на військову службу.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сергій мав свій бізнес та був активним сумівцем Тернопільського осередку Спілки Української Молоді.

Сергій Глущак
Сергій Глущак. Суспільне Тернопіль

У сумівській домівці його старший син Ростислав сьогодні сортував журнали.

"Ми тут маємо дитячі журнали "Крилаті". Даємо їх дітям, у кожному випуску багато інформації, є і ручні роботи, і комікси. Дітям цікаво. І ми їх використовуємо на сходинах".

Обіжник і журнали СУМ
Сумівські журнали. Суспільне Тернопіль

Є в тернопільському осередку й новий випуск журналу "Наші справи".

СУМ "Наші справи"
"Наші справи" про сумівців-бійців. Фото: Святослав Липовецький

Його, за словами Сергія Глущака, присвятили сумівцям, які стали на захист України.

"Журнал розпочинається з історій бійців, які загинули під час служби в Збройних силах України. Серед них, на жаль, є і вихованець Тернопільського осередку Віктор Мельниченко. Нині 84 сумівці-бійці служать у лавах Збройних сил України для захисту нашої територіальної цілісності".

Віктор Мельниченко
Сторінка про Віктора Мельниченка. Суспільне Тернопіль

Найстаршого сина Сергія — Ростислава, цього року в управі осередку вибрали булавним.

"Булавний відповідає загалом за відділ юнацтва. Тобто це і організація, і дисципліна, і проведення заходів. Їхня організація і логістика. У мене близько 11 років активного сумівського життя. Зараз маємо кілька запланованих заходів на рівні осередку та на крайовому рівні. Найбільше ціную зустрічі з людьми, яких об’єднала наша організація. СУМ, я впевнений, що це є сенс життя і сфера для розвитку та самореалізації".

Ростислав Глущак
Ростислав Глущак. Суспільне Тернопіль

Коли Ростиславу виповнилося 18 років, його батько вирішив піти на військову службу. У Збройних силах України Сергій Глущак в одному з фінансово-економічних підрозділів. Перебуваючи у відпустці, допомагає тернопільськім сумівцям робити окопні свічки.

"Із початком повномасштабної війни наш осередок шукав, як можна долучитися для допомоги армії. І прийшов нам запит від наших бійців на окопні свічки. Ми почали робити ці свічки. Спочатку мали проблеми з порожніми бляшанками. Потім вирішили це питання. Одне з місцевих підприємств нам досить багато банок надало. Оскільки вже прийшла холодна пора і знову є запити з фронту від хлопців".

Батько і син
Чоловіки розвантажують автомобіль із матеріалами для виготовлення окопних свічок. Суспільне Тернопіль

Із 2022 року сумівці виготовили приблизно 5 тисяч свічок, каже Сергій.

"Така свічка може горіти до 5 годин. На ній можна розігріти їсти, можна просто зігріти руки чи ноги".

Окопна свічка
Окопні свічки. Суспільне Тернопіль

Усі сини та дружина Сергія члени Спілки Української Молоді.

Брати
Андрій і Ростислав. Суспільне Тернопіль

13-річний Андрій — у рої "Звіробій".

"СУМ це невід’ємна частина мого життя. Це літо я провів на різноманітних таборах, це і виховання, і пізнання, і досвід. Основне правило сумівців — це бути добрим та християнським, оскільки наше гасло СУМу: "Бог і Україна".

Андрій Глущак
Андрій Глущак. Суспільне Тернопіль

Андрій допомагає з уроками молодшому брату Володимиру, якого цікавить математика.

Володя розповів, чому йому подобається бути в СУМі.

"Мені подобається, що туди приходять люди, щоб поспілкуватися. Про щось хороше поговорити, про щось цікаве дізнатися. Також на табори їздимо. І, в загальному, там весело і цікаво".

Брати
Андрій та Володимир. Суспільне Тернопіль

Сергій та Вікторія одружені майже 20 років. Одне з улюблених сімейних занять — настільні ігри.

Родина
Глущаки грають у настільні ігри. Суспільне Тернопіль

Вікторія має економічну освіту і займається кондитерською справою. Жінка каже, прийняти рішення чоловіка піти до Збройних сил було нелегко.

"У мене батько загинув в Афганістані. І я це сприйняла так болюче, тому що пропустила все через себе, а я знаю, що таке рости без батька. І це дуже важко було, але я просто мусила сприйняти це, як належне".

Вікторія Глущак
Вікторія спекла пиріг з яблуками. Суспільне Тернопіль

За її словами, тепер додалося обов’язків.

"Мій чоловік є прекрасним батьком, для синів він приклад сім’янина, громадянина і хорошого господаря. Коли чоловіка забрали на службу то, насправді, дуже важко було поєднувати і жіночі обов’язки, і чоловічі одній людині. Але мої діти дуже подорослішали. Вони почали мені дуже допомагати, вони почали перейматися тим, що мама працює, що мама приходить втомлена з роботи і їй треба відпочити. Тобто вони включаються на всіх етапах. Вони і допомагають їсти готувати, допомагають уроки робити один одному. І якось даємо раду, мусимо".

Вікторія Глущак
Вікторія Глущак. Суспільне Тернопіль

У СУМі Вікторія займалася виховництвом.

"Моя громадська діяльність зараз трохи призупинилася, оскільки часу справді дуже мало, але все одно, це не можливо залишити повністю. Ти розумієш, що ти в цьому житті щось робиш правильне. Напевно, правильно показуєш приклад дітям, бо вони намагаються наслідувати".

Нагадаємо, сумівцем є боєць 105 бригади тероборони ЗСУ на позивний "Клап".

Ще один тернопільський сумівець — історик і публіцист Святослав Липовецький, який брав участь у спецпроєкті Суспільного "Державники".

На початок