ПАРЄ визнала Голодомор геноцидом, а також схвалила послідовну підтримку України

ПАРЄ визнала Голодомор геноцидом, а також схвалила послідовну підтримку України

Засідання Парламентської асамблеї Ради Європи
. Фото: АР

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 12 жовтня проголосувала за визнання Голодомору актом геноциду українського народу, а також ухвалила документ щодо послідовної підтримки України до її перемоги.

Про це повідомили президент України Володимир Зеленський і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у соцмережі X (раніше — Twitter).

"Відновлення історичної справедливості та вшанування пам’яті жертв Голодомору надсилає чіткий сигнал: справедливе покарання за всі минулі та нинішні злочини Москви неминуче", – йдеться у дописі Зеленського.

Очільник МЗС України у своєму дописі подякував ПАРЄ за визнання Голодомору 1932–1933 років актом геноциду українського народу.

"Важливо, що ПАРЄ також закликала всі парламенти держав-членів Ради Європи та інші парламенти наслідувати цей приклад. Це правильно з моральної, історичної та політичної точок зору", – підкреслив Кулеба.

Загалом 12 жовтня у ПАРЄ відбулись об’єднані дебати: "Роль Ради Європи у запобіганні конфліктам, відновленні довіри до міжнародних інституцій та сприянні глобальному миру" та "Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі". Відповідно були ухвалені дві резолюції – обидві абсолютною більшістю голосів (70 – за, 1 – проти та 73 – за, 1 – проти). Зазначається, що Асамблея також підтримує створення Реєстру збитків та вимагає негайного й безумовного звільнення жертв насильницьких зникнень, ліквідації фільтраційних таборів і покарання винних.

Наразі 29 країн світу визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

На початок