"Я обрав залишитися в Україні": як студенти-іноземці навчаються у Львові попри війну

"Я обрав залишитися в Україні": як студенти-іноземці навчаються у Львові попри війну

"Я обрав залишитися в Україні": як студенти-іноземці навчаються у Львові попри війну
. Суспільне Львів

У Львівському національному медуніверситеті навчаються 486 студентів-іноземців. Це втричі менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення. Ще два роки тому у медуніверситеті імені Данила Галицького навчалося 1628 студентів з 48 країн світу. Зараз географія зменшилася до 18 країн. Здебільшого це студенти з Індії, втім серед тих, хто вступив цьогоріч, переважають студенти з Польщі.

Про те, чому попри війну студенти обирають навчання в Україні, дізнавалося Суспільне.

Матхур Уткарш — студент з Індії. Він навчається на шостому курсі Львівського медичного університету. Розповідає, що коли почалася повномасштабна війна, студенти були налякані і поїхали додому в Індію. Проте на початку цього року Матхур вирішив повернутися в Україну і продовжити офлайн-навчання.

"Я повернувся 23 січня 2023 року. З цього часу я відвідую навчання і все нормально, так як і раніше. Батьки хвилювалися, але після повернення сюди я пояснив усе, що все нормально і зараз я почуваюся нормально", — каже Матхур Уткарш.

Матхур Уткарш
Матхур Уткарш. Суспільне Львів

Картікей Тріпатхі теж приїхав з Індії. І є студентом шостого курсу Львівського медуніверситету.

"Звичайно, в Україні триває війна, але ми говоримо, що українці залишаються жити в Україні незважаючи на війну. Мені залишалося два роки навчання, коли я повернувся у серпні 2022 року, я вже провчився тут чотири роки, не було сенсу їхати ще кудись, тому я обрав залишитися в Україні. Тут у Львові все нормально. Це одне із найбезпечніших міст в країні. Це найзахідніша частина України. Якщо щось трапиться, до польського кордону всього 70 км зі Львова", — говорить Картікей Тріпатхі.

Картікей Тріпатхі
Картікей Тріпатхі. Суспільне Львів

Даніель Яблонській з Польщі – першокурсник. Він закінчив медуніверситет в Польщі – там вчився на фізіотерапевта. Тепер вирішив стати стоматологом і вступив до Львівського медуніверситету.

"Перший раз приїхав в Україну місяць тому. Моя родина це сприйняла нормально. Я хотів подивитися, яка тут в місті ситуація і побачив, що тут безпечно і я можу тут навчатись. І тут добре і позитивно", — каже Даніель Яблонській.

Дев’ятнадцятирічний Кароль Онишкевич з Ряшева — теж студент першого курсу. Каже, у Львові бував раніше, тут навчалася його сестра.

"Людина може до усього призвичаїтись, але тут не є страшно. Можливо, дехто боїться, але тут я почуваюся нормально, як в інших європейських містах. Тут менше коштує проживання, ціни на житло тут нижчі, ніж в Польщі, і навчання тут дешевше. А також для поляків навчання зараз коштує так само як для українців", — каже студент з Польщі.

Студенти з Польщі: попереду — Кароль Онишкевич, позаду — Даніель Яблонській
Студенти з Польщі: попереду — Кароль Онишкевич, позаду — Даніель Яблонській. Суспільне Львів

Зараз у Львівському медуніверситеті навчається 480 студентів-іноземців.

"Дуже приємно відмітити, що з 486 студентів 70% — це ті, хто прибув на навчання і навчається офлайн. Є такі, які не можуть отримати транзитну візу і університет для них організував онлайн-навчання. Але їх є до 30 відсотків від загальної кількості", — зазначає декан-факультету іноземних студентів Львівського медуніверситету Євген Варивода.

Студенти-іноземці на парі в медичному університеті
Студенти-іноземці на парі в медичному університеті. Суспільне Львів

Цього року на перший курс Львівського медуніверситету зарахували 10 студентів-іноземців, але набір ще триватиме до 15 грудня. Вартість навчання для студенців-іноземців — п'ять тисяч доларів на рік. Громадяни ж Польщі вже другий рік навчаються на рівних умовах з українцями і платять за навчання стільки ж як і українські студенти.

На початок