У Румунії під ранок виявили кратер від безпілотника

У Румунії під ранок виявили кратер від безпілотника

У Румунії під ранок виявили кратер від безпілотника
. Прапор Румунії. Ілюстративне фото: Getty Images

У Румунії після нічної російської атаки "шахедами" півдня України під ранок 12 жовтня виявили кратер від безпілотника. Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску закликала Росію припинити атаки на цивільну інфраструктуру України.

Про це посадовиця написала у соцмережі Х (колишній Твіттер).

“Огидні російські атаки на цивільну інфраструктуру України знову мали серйозні наслідки на території Румунії. На румунській землі були знайдені нові докази впливу. Ми закликаємо Росію припинити ці воєнні злочини”, — заявила Одобеску.

Про знахідку в районі населеного пункту Плауру повіту Тульча повідомили у Міністерстві оборони Румунії.

“На основі інформації, отриманої від Прикордонної поліції, щодо можливого впливу на територію Румунії в районі населеного пункту Плауру Тульчинського повіту, команди Міноборони у співпраці з силами і засобами інших установ системи національної оборони, громадського порядку і національної безпеки вирушили в цей район для вивчення ситуації”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що близько 5:00 ранку команди на місцях повідомили, що виявили кратер від безпілотника, який міг вибухнути при зіткненні. Це сталося в рослинному масиві біля правого берега річки Килія, приблизно в 3 км на захід від населеного пункту Плауру.

“Міністерство національної оборони рішуче засуджує атаки, здійснені Російською Федерацією на окремі об'єкти та елементи цивільної інфраструктури в українських портах на Дунаї. Ці атаки є невиправданими і серйозно порушують норми міжнародного гуманітарного права”, — заявили у оборонному відомстві країни.

Там додали, що підтримують постійний контакт зі структурами НАТО, які в режимі реального часу інформуються про ситуацію, що склалася внаслідок російських атак.

Що відомо про нічну атаку "шахедами" на Одещині

Уночі армія РФ спрямувала безпілотники по припортовій інфраструктурі Подунав'я, є влучання та травмована людина. Про це 12 жовтня повідомили у Силах оборони півдня України.

"Намагаючись обійти системи ППО, дрони-камікадзе прямували з різних напрямків, використовуючи складні траєкторії й особливості ландшафту", — йдеться у повідомленні.

Унаслідок атаки в Ізмаїльському районі пошкоджені складські будівлі у припортовій зоні та приватні будинки. На місцях виникли пожежі, які оперативно загасили. Попередньо відомо про одну травмовану людину.

Також там зазначили, що над Одещиною збили 10 дронів типу "Shahed-131/136". Усього по Україні випустили 33 ударних БпЛА, з яких знищили 28, зазначили у Повітряних силах.

Що відомо про падіння дронів РФ у Румунії

Уночі 4 вересня Росія атакувала південь Одещини дронами типу Shahed-136. У двох громадах Одещини влучили та пошкодили складські та виробничі будівлі, устаткування аграрних та промислових підприємств

Вранці речник МЗС Олег Ніколенко з посиланням на інформацію від ДПСУ вказав, що вночі під час масованої атаки в районі Ізмаїльського порту на Одещині російські "шахеди" впали та здетонували на території Румунії.

Однак у Міноборони Румунії спростували цю інформацію та заявили, що атаки РФ не становили прямої загрози території країни.

В той же день міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має фотодокази падіння російських дронів у Румунії.

Згодом міністр оборони Румунії Ангел Тілвар підтвердив, що на території країни було знайдено уламки російського безпілотника.

9 вересня у Румунії у районі Плауру повіту Тулча знову були виявлені фрагменти безпілотника, схожого на ті, що використовуються російською армією.

10 вересня МЗС Румунії викликало повіреного РФ через уламки російських дронів.

А 13 вересня у Румунії, ймовірно, знову виявили уламки дрона в районі сіл Нуфурул і Вікторія повіту Тулча після атаки Росії на Одеську область.

На початок