"Дякую Богу, що не в нас попало". Як дніпряни справляються зі стресом від війни і де отримати психологічну допомогу

"Дякую Богу, що не в нас попало". Як дніпряни справляються зі стресом від війни і де отримати психологічну допомогу

Ганна Тартинських
. Психотерапевтка Ганна Тартинських. Фото: Олександр Шалдибін/Суспільне Дніпро

Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров’я. Українцям через повномасштабне російське вторгнення доводиться переживати складні емоційні потрясіння, каже психотерапевтка, координаторка Центру Допомоги Врятованим Ганна Тартинських. За місяць за безоплатною психологічною допомогою туди звертаються близько 300 людей.

Як жителі Дніпра справляються зі стресом від війни, на що звернути увагу аби вчасно звернутися за психологічною підтримкою – у матеріалі Суспільного.

"Накриває" всіх по-різному"

Ольга переїхала з донькою до Дніпра із Запоріжжя після повномасштабного російського вторгнення. Там, каже, було неспокійно через вибухи. Розповідає, як намагається підтримати себе психологічно під час війни.

"Тримаюся заради неї. Заради дитини справляюся, щоб вона не відчувала. Працюю і дитиною займаюся, так відволікаюся", — говорить жінка.

За словами психотерапевтки Ганни Тартинських, кожна дитина реагує, насамперед, на емоційний стан своїх батьків. Тому допомога собі – це й підтримка дитини.

"Кожна людина реагує по різному. Одну людину "накриває" – це розпач, сум, страх, тривога. Іншу людину може "накрити" люттю, гнівом... Хтось замкнеться в собі й не захоче спілкуватися, виходити назовні. Прояви різні", — каже фахівчиня.

Піклуватися про ментальне здоров'я під час війни – це дбати про інформаційну гігієну, режим сну, їжі та фізичної активності, додає вона. Розповідає, коли людина в розбалансованому психологічному стані, дотримуватися цього складно. Тож потрібно вчасно поповнювати емоційний ресурс.

Кореспондентка Суспільного запитала у жителів Дніпра, як вони справляються зі стресом від війни.

Місцева жителька Катерина каже: допомагає розуміння того, що живеш для себе і живеш сьогоднішнім днем.

"Коли вибухи лунають — то я оптимістка. Дякую Богу, що не в нас попало", — сказала дніпрянка Влада.

Людмила поділилася своїм "рецептом": якщо що — випити барбовалу або ще чогось заспокійливого.

Коли необхідна фахова психологічна допомога

Ганна Тартинських розповіла про сигнали, які свідчать про те, що людині необхідна фахова психологічна допомога.

"Якщо людина дійсно сильно змінилася. Вона починає пити, палити, замикається у собі, починає часто хворіти, чи перестає відпочивати. На ці прояви варто звертати увагу. А особистий маркер, то треба звернути увагу, як ти спиш. Якщо не можеш нормально спати, то це серйозний дзвіночок того, що треба про себе попіклуватись", — сказала вона.

Отримати психологічну допомогу в Дніпрі можна у безоплатному Центрі допомоги врятованим, зв'язатися можна за номером: 099 245-21-21.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок