У Тернополі відкриють перший в Україні простір для навчання з віртуальною реальністю

У Тернополі відкриють перший в Україні простір для навчання з віртуальною реальністю

У Тернополі відкриють перший в Україні простір для навчання з віртуальною реальністю
Брифінг. Фото: Суспільне Тернопіль

Перший в Україні простір для навчання за допомогою пристроїв віртуальної реальності відкриють у Тернополі. Про це Суспільному розповів директор "Тернопільського інформаційно-аналітичного центру" Олександр Терещенко.

За його словами, хаб буде доступним для науковців і студентів та для людей з інвалідністю.

Проєкт реалізують за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми ООН в Україні. Хаб відкриють у Західноукраїнському національному університеті. Ректорка Оксана Десятнюк каже, що 6 викладачів вишу зараз проходять навчання.

"Це має бути команда фахівців, яка потім зможе навчати інших. Це декілька людей, 5-6 айтішників, які зможуть потім передавати свої навички та бути залученими до цієї роботи".

Ректорка
Оксана Десятнюк. Фото: Суспільне Тернопіль

Хаб буде оснащений планшетами, цифровою інтерактивною дошкою та окулярами доповненої реальності. Обладнання вже в Україні. Його вартість поки не називають.

Обладнання
Обладнання для хабу. Фото: Суспільне Тернопіль

"По самій інтерактивній дошці. Це незвичайна дошка, по якій можна щось помалювати. Вона якраз мультифункціональна. В неї вбудовані камери, мікрофони. Вона дозволяє змінити процес навчання такого рівня, коли там сам ефект присутності збільшується", — говорить Олександр Терещенко.

Директор "Тернопільського інформаційно-аналітичного центру"
Олександр Терещенко. Фото: Суспільне Тернопіль

Проєкт "Перший імерсивний мультифункціональний хаб" реалізують за підтримки програми розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Простір для навчання з віртуальною реальністю
Простір для навчання за допомогою пристроїв віртуальної реальності. Фото: Суспільне Тернопіль

Заступниця керівника "Освітньо-аналітичного центру розвитку громад" Ірина Масло каже, що лише на ремонт приміщення для хабу витратять орієнтовно 800 тисяч гривень. Відкрити його планують у листопаді.

"Ми надзвичайно раді, що виграли цей проєкт і він є надзвичайно важливий для нашої організації. Тема інклюзії дуже важлива. Таких людей у нас багато і доступність цифрових технологій для них має бути доступною".

Заступниця керівника "Освітньо-аналітичного центру розвитку громад"
Ірина Масло. Фото: Суспільне Тернопіль

Про графік, напрямки роботи та що саме вивчатимуть у хабі – поки невідомо.

На початок