"Розумів, що маю шанс на нагороду". Призер ЧС з гімнастики Чепурний оцінив виступ і медаль на турнірі

"Розумів, що маю шанс на нагороду". Призер ЧС з гімнастики Чепурний оцінив виступ і медаль на турнірі

Ексклюзивно
"Розумів, що маю шанс на нагороду". Призер ЧС з гімнастики Чепурний оцінив виступ і медаль на турнірі
. Назар Чепурний. Фото: AP Photos

Ексклюзивний коментар гімнаста для Суспільне Спорт.

Збірна України зі спортивної гімнастики завершила виступи на чемпіонаті світу у бельгійському Антверпені. На турнірі "синьо-жовті" здобули путівку на Олімпіаду-2024 у чоловічій команді та дві медалі в особистих першостях.

Одним з призерів ЧС-2023 зі спортивної гімнастики став Назар Чепурний, який виборов "бронзу" в опорному стрибку. Призером на цьому рівні спортсмен з Черкас став на другому чемпіонаті світу в кар'єрі.

Дебютну нагороду на цьому рівні Чепурний здобув, випередивши партнера по збірній України Ігоря Радівілова. Різниця оцінок двох гімнастів у фіналі опорного стрибка склала 0.016 бала.

Після завершення виступів на ЧС-2023 зі спортивної гімнастики у Бельгії Назар Чепурний поспілкувався з Суспільне Спорт. В ексклюзивному коментарі гімнаст розповів про підготовку до турніру, індивідуальні результати на світовій першості та плани після завершення змагань.

  • Про налаштування на чемпіонат світу

"Ще до чемпіонату світу я розумів, що маю шанс на нагороду, але максимально старався відходити від цих думок. Вони заважали, мені завжди такі думки заважають. Намагався сконцентруватися на тому, щоб просто виконати свою роботу, а вже який результат від цього буде – залежатиме від того, як виконаю цю роботу".

  • Про результати на турнірі
"Звісно, можна було покращувати. Найкращий стрибок я виконав за команду - три гвинти, він у мене чистіший. Його я виконав на 14.900 бала, це дуже гарна оцінка. А от другий стрибок виконав уперше на цих змаганнях, бо перед цим його не відчував. І, як кажуть у нас, "стрибав з листа". Звісно, розумів, що можна покращувати [стрибок], бо оцінка другого стрибка практично на пів бала нижча, а, зазвичай, вони у мене однакові".

"Звісно, ці змагання для мене були дуже нервові. Не тільки через те, що на кону стоять якісь власні результати та командна ліцензія – ще й атмосфера. Та й взагалі це були дуже складні змагання. Але нічого, я впорався і слава Богу за це. А щодо хвилювання, звісно воно було, бо хотілося зробити все в перший день: кваліфікуватися на стрибок та максимум від себе показати в командній кваліфікації, щоб відібратися на Ігри".

"Не знаю, є такі моменти, коли не хочеться думати, а просто насолоджуватися моментом. Нарешті я дочекався того моменту, коли можу насолодитися ним. Мабуть, щоразу, коли щось виграєш – це щось нове. Але зараз я просто насолоджувався тим, що знаходжусь тут [на чемпіонаті світу]".

  • Про атмосферу в збірній

"Атмосфера в команді дуже важлива. Але я нічого [про конфлікт всередині збірної] не знаю, на це дуже багато факторів впливають. Скажу так: ті, хто тренуються на Олімпійській базі, готові йти на якийсь компроміс. І особисто я також був готовий, але не все так легко. Гадаю, що у хлопців між собою не було протистояння. І, в принципі, вже якось під кінець змагання трішки атмосфера заспокоювалася, тому що на початку все було не дуже стабільно. Але будемо працювати над цим, звісно. Гадаю, що все буде добре".

  • Про плани після чемпіонату світу

"Взагалі це тренування, але нарешті в мене планується відпустка під кінець року. Це не означає, що я взагалі тренуватися не буду. Звісно, буду, але тепер вже закінчився цей графік змагань, одне за іншим, коли ти просто не можеш поїхати додому, бо боїшся, що форма зникне і не хочеться відриватися від процесу. Але зараз, завдяки цій відпустці, можна буде і з рідними побачитися, і з усіма друзями, і тренуватися. Це останні серйозні змагання".

Хто такий Назар Чепурний?

  • 21-річний український гімнаст з Черкас.
  • У 2018 році Назар Чепурний став срібним призером Юнацьких Олімпійських ігор в опорному стрибку.
  • На рівні етапів Кубка світу та Кубка світового виклику у Чепурного - дев'ять медалей (чотири "золота"). У 2023-му український гімнаст здобув "золото" та "срібло" в опорному стрибку, а також став срібним призером у вправах на паралельних брусах.
  • Також Чепурний став чемпіоном Універсіади-2023 в опорному стрибку. Перемогу український гімнаст виборов з результатом 14.833 бала.
На початок