У Сокирянській громаді на Буковині вперше перейшли до ПЦУ: рішення підтримали майже одноголосно

У Сокирянській громаді на Буковині вперше перейшли до ПЦУ: рішення підтримали майже одноголосно

У Сокирянській громаді на Буковині вперше перейшли до ПЦУ: рішення підтримали майже одноголосно
. Люди у Сокирянах голосують за перехід до ПЦУ. Фото: Суспільне Чернівці

Релігійна громада міста Сокиряни Чернівецької області проголосувала за перехід від УПЦ МП до ПЦУ. Це рішення підтримали усі люди, які прийшли на збори, за винятком однієї людини.

Про це зі зборів передає кореспондентка Суспільного.

На зборах за перехід проголосувала 651 людина, проти — один голос, сказала у коментарі Суспільному організаторка Антоніна Якубовська. Одразу після голосування на зборах оформили новий статут громади.

Релігійна громада, яка проголосувала за перехід, хоче, аби один із двох храмів, які є у Сокирянах, передали їм для проведення богослужінь. Зараз служби проводять у приміщенні магазину, яке тимчасово пристосували.

У Сокирянській громаді на Буковині вперше перейшли до ПЦУ
Приміщення, де тимчасово проводять богослужіння. Фото: Суспільне Чернівці

На зборах також виступив капелан отець Віктор.

"Жителі Сокирян мають право молитися рідною мовою в храмі, який збудували їхні предки, а не в пристосованому приміщенні", — каже отець Віктор.

На Буковині ще одна релігійна громада перейшла до ПЦУ: рішення підтримали майже одноголосно
Суспільне Чернівці

Результати голосування разом з підписами жителів мають передати до обласної військової адміністрації, надалі громаду мають зареєструвати – тоді проведуть перше богослужіння.

Це перша релігійна громада, яка перейшла до ПЦУ, у Сокирянській громаді. Загалом до громади входять 24 села та місто Сокиряни. Наразі на території колишнього Сокирянського району є одна церква ПЦУ – в Новодністровську, каже Якубовська.

Як релігійній громаді змінити підлеглість

  • Парафія має провести загальні збори. Рішення про перехід мають ухвалити не менш як дві третини від кількості членів релігійної громади.
  • Рішення мають засвідчити підписами.
  • Аби зареєструвати релігійну громаду, її члени повинні подати статут нової громади, копію рішення про її утворення, протокол загальних зборів з підписами. Також надати список не менше десяти засновників релігійної громади.
  • Має бути документ з правом власності чи користування приміщенням або письмова згода його власника, що він дозволяє громаді користуватися приміщенням.
  • Ці документи передають до місцевої адміністрації з заявою на ім'я голови ОВА.
  • Після переходу громади не втрачають прав на майно та культову споруду.
  • Частина громади, що виступила проти переходу, може зареєструвати власний статут та укласти договір про порядок користування культовою спорудою.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок