Армія Ізраїлю до кінця дня розраховує "зачистити" країну від терористів — речник ЦАХАЛ

Армія Ізраїлю до кінця дня розраховує "зачистити" країну від терористів — речник ЦАХАЛ

Ізраїльські солдати в Сдероті, Ізраїль, 7 жовтня 2023 рік
. Ізраїльські солдати в Сдероті, Ізраїль, 7 жовтня 2023 рік. Фото: АР/Ohad Zwigenberg

В армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) розраховують до кінця суботи, 7 жовтня, завершити зачистку терористів ХАМАС, які проникли на територію країни.

Про це повідомляє CNN, посилаючись на заяву речника ЦАХАЛ Річарда Гехта.

"Ми дуже зосереджені на порятунку сил, де тривають бої. Сподіваюся, до кінця дня в Ізраїлі більше не буде живих терористів", — сказав Річар Гехт.

Він зазначив, що наразі ізраїльські спецпідрозділи ведуть бої в різних місцях країни, а на допомогу йому були викликані "десятки тисяч" резервістів.

"Ми повністю розгорнуті та зосереджені на прикритті з повітря, щоб побачити, що відбувається, ми відправили сили до точок вторгнення, і ми поступово повертаємо територію та намагаємося подбати про всіх цих людей, які увійшли", — сказав представник армії Ізраїлю.

Наразі в Ізраїлі бої йдуть в 13 населених пунктах, зокрема у місті Сдерот.

Що відомо про ситуацію в Ізраїлі

Вранці 7 жовтня Ізраїль атакували з Сектору Газа. По центральних та південних районах Ізраїлю завдано масованого ракетного удару. Є загиблі, сотні людей поранені. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що терористи також намагалися проникнути на південь Ізраїлю з Гази. Мешканців просять залишатися у своїх домівках.

Прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль перебуває у стані війни. Міністр оборони Ізраїлю запровадив особливий стан у центральній частині країни після обстрілів із Гази.

ХАМАС заявив, що випустив 5000 ракет по Ізраїлю під час своєї ранкової атаки. В МЗС України Суспільному повідомили, що наразі не мають даних щодо постраждалих українців.

За даними МЗС, громадян України наразі немає серед постраждалих внаслідок бойових дій в Ізраїлі.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази.

На початок