"Варто захистити честь частини": позиція військових щодо ситуації із пострілами у пса біля Миргорода

"Варто захистити честь частини": позиція військових щодо ситуації із пострілами у пса біля Миргорода

Ексклюзивно
Конфлікт, де військові підстрелили пса: подробиці ситуації біля Миргорода 29 вересня 2023
. Фото надала В.Федорченко

Військовий, який підстрелив пса у полі біля Миргорода на Полтавщині, захищав іншого собаку та себе. Так він хотів відлякати добермана, якого вигулювали діти місцевого полеглого воїна Олександра Федорченка. У матеріалі Суспільного подаємо позицію представника військових, які були стороною конфлікту.

Як відбувся конфлікт зі стріляниною

Конфлікт, який відбувся увечері 29 вересня у полі біля міста Миргород, дійсно був за участі військових. Про це Суспільному розповів представник частини, який просив не називати свого імені та посади. За його словами, раніше діти також поблизу вигулювали собаку.

"Місяць тому вони приїжджали на це саме місце. Їх військові попередили, що тут є військовий об’єкт. Було прохання туди не приїжджати. Ситуація була така. У них величезної породи доберман, його вони вигулюють. А в нас живе наш маленький песик, у нас багато тварин. Його звати Шарик. Вони нацькували свого добермана на нашого собаку, щоби той його розірвав".

Коли пес Валерії та Дениса Федорченків побіг за собакою військових, останні намагалися захистити свою тварину.

"Боєць хотів його (добермана ― ред.) відкинути, в результаті пес хотів хватнути його за руку. І він, розуміючи, що відкинути його просто не може, вистрілив йому просто у ногу. Неправильно було стріляти в ногу, можна було вистрілити вверх, але на те буде своє розслідування, своє покарання. Він хотів його відлякати. Він вистрілив чотири рази, не включив одиничний (постріл на автоматі ― ред.), включив чергу. Знаєте, в такій паніці, може, перший раз застосовував зброю і випустив чотири кулі. Це його вина".

Після цього, за інформацією представника частини, військові сказали компанії забирати собаку і їхати з місця події. Погроз, за його словами, не було.

"Хоча, за правилами, військовослужбовець зобов’язаний їх затримати, вилучити їхні мобільні телефони, взяти їхні персональні дані, викликати поліцію, доповісти у всі структури. Він сказав: "Це діти, я вирішив їх не чіпати". Другий військовослужбовець, який був п’яний, теж підійшов. За правилами, як це має бути, зняв із запобіжника автомат, як це написано у їхніх посадових інструкціях. Вони (компанія ― ред.) поїхали, а він, повертаючись назад, у полі перечепився і просто вистрілив 12 патронів у землю. Знайшли гільзи, місця, де це вистріляно. Поліція це все засвідчила".

Військові вистрілили в собаку на Полтавщині: що відомо про справу
Пес Арчі, якого поранили біля Миргорода 29 вересня 2023-го. Фото надала В.Федорченко

Відповідь військових на звинувачення

За словами співрозмовника Суспільного, із трьох військових, які були учасниками конфлікту, у стані сп’яніння був один. У цей час він був при виконанні службових обов’язків, тому за це понесе покарання.

"Один був повністю тверезий військовослужбовець, вони були в медичному закладі, показало, що 0% (проміле ― ред.), тверезий був. Один був п’яний. Ще один відмовився (від медичного аналізу ― ред.), але він подав судовий позов, щоби визнати себе тверезим. Це вже у судовому порядку, думаю, буде доказано, так як немає підстав вважати, що він був п’яним. Поліція навіть не знала, як внести в ЄРДРЄдиний реєстр досудових розслідувань, тому що підстав не було. Якби вони були тверезі, цієї ситуації взагалі б не було. Але так, як один був п’яний офіційно, це погіршило ситуацію".

Як повідомив представник частини, військові не підставляли автомат до голови нікому з компанії та не погрожували зброєю.

"Буде займатися цим питанням і контррозвідка військова, чому люди повторно з’являються на військовому об’єкті. У нас є п’ять свідків, які підтверджують факт, що їх бачили попередньо на цьому транспортному засобі, з цим псом".

Військовим не вручили підозри, поліцейські поки збирають докази, повідомив представник частини. А один із бійців написав заяву до правоохоронців про напад собаки. Аби відстояти свою правоту, воїни теж найняли юриста.

Підстрелений пес біля Миргорода: що кажуть військові, причетні до конфлікту
Конфлікт та стрілянина сталися на Полтавщині пізно ввечері 29 вересня 2023-го року. Фото надала В.Федорченко

"Щодо відеореєстратора ― ми не впевнені (що є запис ― ред.). Коли були представники ВСП Військова служба правопорядку ― спеціальне правоохоронне формування у складі Збройних Сил Україниі поліції, ніяких даних вони не надавали. Але взагалі відеореєстратор у воєнний час заборонений. І відеозйомка на реєстратор не вважатиметься доказом. І за це вони (компанія ― ред.) теж можуть понести покарання".

За словами співрозмовника Суспільного, військові не відмовляються від своїх дій. Не зв’язалися із родиною Федорченків тому, що намагалися розібратися у ситуації та вирішували питання у частині. До того, поки ситуації надали розголосу, чоловіки хотіли домовитися, вибачитися та відшкодувати витрати на лікування пса.

"Я знаю того чоловіка, який вистрілив у собаку. Він сам із міста Дніпро. Минулого року нам на пост підкинули маленьке кошенятко. Він це кошенятко, замотане у якійсь ганчірці повіз у Дніпро до мами. У нас стільки кошенят було, ми їх розвозили по Україні, роздавали. У нас є собаки, яких хлопці годують, купують ліки, возять до ветеринарів, стерилізують за свої кошти. Він вистрілив у ногу, аби мінімальної шкоди завдати псу. Ми вирішили, що варто захистити честь частини. Наші хлопці воюють на "передку", у нас є втрати, у нас є Герої посмертно, Герої живі. Є ті, хто виконує завдання тут, є на Запорізькому, Харківському, Донецькому напрямку. Нехай люди не думають, що військові настільки погані".

До якої відповідальності притягли військових у частині

За словами представника військової частини, причетних до конфлікту зі стріляниною відсторонили від виконання службових обов’язків.

"Своєю владою ― дисциплінарною та адміністративною ― хлопці покарані. Складені військові протоколи, направлені в суд, у частині проводиться службове розслідування, за яким теж буде покарання. Хлопці позбавлені винагороди, додаткових виплат, заробітної плати. Вони отримують буквально пару тисяч на руки, вони відсторонені від виконання службових обов’язків зі зброєю. Вони несуть ту відповідальність, яка передбачена їм у частині".

Єдиний військовий, який був п’яним того вечора, не стріляв у собаку. Однак, це його не виправдовує, говорить співрозмовник.

"Не можна було пити на посту під час виконання службових обов’язків. Але закрити би будь-яку людину, яка до того цивільно жила, у таких рамках, що тобі не можна нікуди вийти, хлопці через добу ходять у наряди, постійні відрядження. Вони вдома не бувають по декілька місяців. Це теж важко, морально давить. Винні, я не намагаюся виправдати. Він був при виконанні, але він не стріляв у собаку, вистріляв свої патрони у землю".

Першу частину матеріалу з позицією іншої сторони ― родини Федорченків, які є власниками пораненого пса ― читайте у матеріалі Суспільного за посиланням.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок