Випадок сказу у Решетилівській ТГ: графік щеплень по селах Полтавщини

Випадок сказу у Решетилівській ТГ: графік щеплень по селах Полтавщини

Сказ у Решетилівській громаді: де і коли безплатно імунізувати тварин
. Фото: Суспільне Полтава

У Полтавській області через випадок сказу влаштують безплатну позачергову вакцинацію домашніх тварин. Вона відбудеться у дев’яти населених пунктах загрозливої зони.

Де і чому будуть щеплювати від сказу на Полтавщині

Позапланову вакцинацію від сказу у Полтавській області організують через випадок хвороби у теляти в Решетилівській громаді. Вона відбудеться у 9 селах регіону. Про це розповіла Суспільному заступниця начальника відділу організації протиепізоотичної роботи обласної Держпродспоживслужби Ірина Натягла.

Графік щеплень:

  • 6 жовтня ― Лиман Перший;
  • 10 жовтня ― Бузинівщина, Ганжі, Мирне, Сені, Тури;
  • 11 жовтня ― Миколаївка, Нагірне, Потічок.
"Щеплюють всіх сприятливих тварин, тобто теплокровних. Це домашні собаки та коти і сільськогосподарська велика і дрібна рогата худоба. Загалом з трьохмісячного віку. Але якщо попередньо не щеплена мати тварини, то можна починати з одномісячного віку. Це безкоштовно", ― повідомила Ірина Натягла.

За її словами, щеплення організують шляхом подвірного обходу, місцева влада має додатково попередити про це жителів.

Що відомо про сказ на Полтавщині

У регіоні 3 жовтня 2023-го року виявили випадок сказу у теляти у селі Лиман Перший. Про це Суспільному повідомила начальниця відділу організації протиепізоотичної роботи управління Держпродспоживслужби Полтавщини Наталія Карпенко.

Це п’ятий випадок сказу у регіоні від початку 2023-го року. Раніше хворобу підтвердили у березні у лисиці у місті Полтава, а також – у лисиці, яка вкусила чоловіка у селі Бережнівка Білицької громади, згодом – у собаки у селі Трояни також у Білицькій громаді. Крім того, у липні сказ виявили у Горішньоплавнівській громаді.

Як повідомляла раніше Суспільному заступниця начальника відділу Держпродспоживслужби у Полтавській області Ірина Натягла, 2022-го у регіоні було п’ять випадків сказу тварин, а 2021-го – 20 випадків.

Що таке сказ і які симптоми?

Сказ – це вірусне захворювання тварин та людей. Після прояву перших симптомів, його неможливо вилікувати. Сказ призводить до загибелі, бо викликає розлади центральної нервової системи. Заразитися можна через контакт слини хворого зі слизовою здорових людей чи тварин, а також через укуси, подряпини, інші ушкодження. Найкраща профілактика – це щорічна вакцинація для тварин.

Симптоми сказу – це:

  • підвищення температури, біль чи поколювання у місці пошкодження;
  • страх води, світла;
  • пінисте і сильне слиновиділення тощо.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок