Міненерго: проблеми з американським паливом на РАЕС — російський фейк

Міненерго: проблеми з американським паливом на РАЕС — російський фейк

Рівненська АЕС
В атомні блоки BBEP-440 на Рівненській АЕС вперше завантажують паливом неросійського виробництва. Фото: Енергоатом

У Міністерстві енергетики назвали фейком інформацію, яка поширюється у російських Telegram-каналах про нібито проблеми з американським ядерним паливом на Рівненській АЕС. У вересні реактор на атомній станції вперше завантажили неросійським паливом.

Про це повідомили у Telegram Міненерго.

Російська пропаганда

Як ідеться в російських пропагандистських каналах, через американське ядерне паливо на Рівненський АЕС начебто виникла "загроза зупинки енергоблока". Там стверджують, що "у Рівненській області складають графік відключення світла, початок опалювального сезону перенесуть".

"Ця новина, як частина масштабної інформкампанії росіян проти нашої співпраці з американськими колегами. Увага до цієї теми з російського боку вкотре доводить, що ми на правильному шляху. Спочатку росіяни намагались переконати українське суспільство, що будівництво в Україні новітніх атомних блоків Westinghouse — це фейк. Потім — що не варто виробляти "дороге" американсько-українське паливо для блоків 1000 МВт та краще купувати "дешеве" російське. Тепер, що нове паливо "якесь не таке", — йдеться у дописі Міненерго.

Ситуація на РАЕС

Генеральний директор Рівненської АЕС Павло Ковтонюк розповів про ситуацію на атомній станції станом на 4 жовтня 2023 року та зазначив, що ніяких порушень немає:

"Рівненська атомна станція спрацює в сталому режимі. Блоки працюють без зауважень. Плановий ремонт на одному із блоків також проводиться згідно з графіком, без зауважень. Радіаційний та екологічний стан — без відхилень".

Що відомо про американське ядерне паливо

10 вересня 2023 року на Рівненській АЕС завантажили першу партію ядерного палива, таким чином відмовившись від російського. Ядерне паливо для реакторів ВВЕР-440 виготовила компанія Westinghouse з українськими спеціалістами Енергоатому.

Контракт на постачання палива уклали ще у вересні 2020 року. Запустити процес планували у 2025 році, але у зв’язку з повномасштабною війною роботу інтенсифікували, щоб швидше відмовитись від російського палива.

15 вересня МАГАТЕ провела на РАЕС перевірку свіжого американського ядерного палива. Інспектори провели обслуговування обладнання та перевірили електронні печатки МАГАТЕ у реакторному відділенні блока. Планова інспекція відбулась в повному обсязі та без зауважень, зазначили в Енергоатомі.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок