На Рівненщині починають промисловий видобуток бурштину

На Рівненщині починають промисловий видобуток бурштину

Промисловий видобуток бурштину
. Фото: Бурпром

На Рівненщині підприємства, які отримали відповідні дозволи, починають займатись промисловим видобутком бурштину. Це один з останніх етапів впровадження закону, прийнятого у 2019 році.

Про початок промислового видобутку в етері "Суспільне. Спротив" 3 жовтня розповів заступник голови ОДА Ігор Тимошенко. Заступник директора одного із підприємств пояснив, які етапи до цього довелось пройти.

Чому це актуально для Рівненщини

Основні ресурси напівдорогоцінного каміння в Україні, за інформацією Держгеонадр, сконцентровані саме у Житомирській та Рівненській областях. Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко розповів, що легально в області працюють 15 компаній.

"Але ми говоримо про ті компанії, які працювали в рамках пілотних ділянок, запроваджених з 2020 року і які ще раніше отримали спецдозволи та працювали в рамках попереднього чинного законодавства. Їх внесок в загальний місцевий бюджет з кожним роком зростає", — зазначив Ігор Тимошенко.

За даними посадовця, у 2019 році законний видобуток бурштину в області становив 950 кг. У 2022 році цей показник зріс до майже 16 тонн:

"Це валовий показник, якого досягли наші підприємства, що працюють по спецдозволах. Законодавство дало змогу отримати місцевим бюджетам, на території яких видобувається бурштин, 30% від рентної плати. У 2022 році надрокористувачі сплатили 10,4 млн грн рентної плати, з них 3, 1 млн — до місцевих бюджетів. А це кілька громад, які отримують додатковий серйозний бонус до своїх бюджетних надходжень".

Ігор Тимошенко додав, що якщо порівняти 2022 і 2023 воєнні роки, то прослідковують зростання офіційного видобутку бурштину:

"Тут вже ми вважаємо, що серйозно починають вносити й свій внесок в легальний видобуток бурштину наші учасники пілотних аукціонів, які переходять до промислового видобутку. За половину 2023 року — це 10,7 млн грн".

Посадовець зауважив, що учасники пілотного проєкту тільки зараз розпочинають реалізацію своїх програм видобутку бурштину і рекультивацію.

"Рекультивація має настати, можливо, в кінці 2023 року чи на початку 2024 року. Якщо говорити про великих виробників, які раніше мали спецдозволи, то одне з підприємств за минулий рік рекультивувало ділянку на площі 35 га", — підсумував Ігор Тимошенко.

Промисловий видобуток бурштину на Рівненщині: хто його здійснює та як це впливає на область
Фото: Суспільне Рівне

Шлях до промислового видобутку: досвід підприємства

Після прийняття закону підприємство групи компаній "Амбер Гальбин" — "Бурпром" першим в області придбало спецдозволи на ділянки розміром 10 гектарів. Заступник директора Олексій Бухало в етері "Суспільне. Спротив" розповів, з якими проблемами стикались після цього:

"У 2021 році ми чекали пів року на те, щоб Кабінет Міністрів прийняв типову угоду, яка б врегульовувала питання взаємодії між надрокористувачами і землекористувачами. Ми мали спецдозвіл на певну територію, однак не могли туди юридично зайти, тому що не було врегульоване це питання", — зазначив Олексій Бухало.

За його словами, після повномасштабного вторгнення РФ підприємства почали видобуток напівдорогоцінного каменю, але не у великих об'ємах:

"Це було дослідна промислова розробка. Ми навіть найняли працівників і почали платити ренту. Це спеціальний податок, частина його йшла в державний бюджет, а 30% ішло до місцевих бюджетів. Тепер підприємство отримало висновки з оцінки впливу на довкілля та почало промисловий видобуток бурштину".

Олексій Бухало розповів, що нелегальні старателі на роботу не впливають:

"Ми про них не думаємо, тому що у 2020 році уклали договір з приватною охороною службою. Вона контролює периметр наших ділянок і якщо виникають якісь проблеми зі старателями — повідомляють у поліцію".

Рекультивація землі

Олексій Бухало серед труднощів також виокремив рекультивацію пошкоджених земель:

"Ці спецдозволи передбачають рекультивацію землі. Після того, як ми попрацюємо на певних ділянках, то повинні відновити землі й провести там насадження. Але наразі немає чіткого механізму, як і хто повинен контролювати цей процес. Також ми вважаємо, що потрібно юридично означити поняття "порушені землі", я маю на увазі ті землі, на яких раніше працювали старателі. Більшість наших спецдозволів стосуються ділянок, де працювали старателі.

Закон передбачає геологічну розвідку, проте вважаємо, що влада мала б спростити цю процедуру, бо перевернуті всі шари ґрунту. Відтак ми не можемо прогнозувати на них кількість бурштину так, як це робиться на землях з лісом. Ми заходимо на порушені землі й не можемо прогнозувати, яка там кількість бурштину, тобто ми це робимо на свій страх і ризик".

Промисловий видобуток бурштину на Рівненщині: хто його здійснює та як це впливає на область
Фото ілюстративне/Суспільне Рівне

Про що закон про регулювання видобутку бурштину

У грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину. Водночас закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.

Після видобутку бурштину рекультивації в області потребує близько десяти тисяч гектарів земель. Це більше, ніж спільна площа міста Рівне та приміського Квасилова. Науковці певні, що шансів на відновлення родючості такого ґрунту – небагато. Про наслідки екологічного лиха Суспільне розповідало ТУТ.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок