"Найголовніше — ставлення людське": у Рівному відкрили реабілітаційний центр для цивільних та військових

"Найголовніше — ставлення людське": у Рівному відкрили реабілітаційний центр для цивільних та військових

Реабілітаційний центр у Рівному
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка 1 жовтня відкрили обласний центр реабілітації для військових і цивільних. Безкоштовно пройти відновлення зможуть пацієнти після інсультів, черепно-мозкових травм, при ураженнях кінцівок, хребта.

Про це Суспільному розповіла завідувачка обласного центру реабілітації Ірина Дячук.

Військовий з позивним Тюлень проходить реабілітацію в Рівному. Чоловік з перших днів повномасштабного вторгнення пішов на фронт добровольцем, служив на Бахмутському напрямку, де й отримав контузію й травму хребта.

"Тут дуже приємно. Нам, солдатам, найголовніше — ставлення людське. Роблять уколи, капають. Ходиш, є тренажери, все добре", — поділився пацієнт реабілітаційного центру.

військовий на реабілітації
Фото: Суспільне Рівне

У Рівному відкрили реабілітаційний центр
Фото: Суспільне Рівне

Реабілітаційний центр розрахований на 20 ліжок. Упродовж місяця може прийняти від 40 до 50 людей. Кожен пацієнт може отримати три години реабілітації на добу.

Як розповіла завідувачка відділення Ірина Дячук, мінімальний термін реабілітації — два тижні:

"Основними напрямками реабілітації, яку буде надавати наш центр, на цей момент є неврологічна та опорно-рухова. Тобто це пацієнти після важких інсультів, черепно-мозкових травм, запальних захворювань нервової системи та при травматичних ураженнях верхніх та нижніх кінцівок, хребта. Доступна домедична реабілітація в нашому центрі як для військових, вони є нашим пріоритетом, так і для цивільного населення".

завідувачка обласного центру реабілітації Ірина Дячук
Фото: Суспільне Рівне

У центрі з пацієнтами працюють:

  • фізичний терапевт;
  • ерготерапевт;
  • психолог;
  • психотерапевт;
  • медичні сестри із реабілітації;
  • терапевт мови і мовлення.
Реабілітаційний центр у Рівному
Фото: Суспільне Рівне

У Рівному відкрили реабілітаційний центр
Фото: Суспільне Рівне

МОЗ планує відкрити центри реабілітації у кожній кластерній та надкластерній лікарні, зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко:

"Повинні бути створені реабілітаційні відділення від 20 до 50 ліжок для того, щоб повністю по території всієї країни закрити потребу в реабілітаційних ліжках. Ми це розрахували з експертами, зробили за прикладом Ізраїлю, збільшивши кількість. Десь 7 800 ліжок в нас повинно бути — це базовий мінімум".

міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко
Фото: Суспільне Рівне

Митрополит Епіфаній
На фото митрополит Епіфаній/ Фото: Суспільне Рівне

Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль зазначив, що серед цивільних є потреба у безкоштовних реабілітаційних центрах в області:

"Це така перша ластівка, але точно не остання. Потреба величезна. Ми маємо розуміти, що не тільки військових будемо реабілітувати, а є ще післяінсультні реабілітації, є після ДТП. Таких центрів, як Клеванський, навіть, мінімум два на область має бути".

У Рівному відкрили реабілітаційний центр
Фото: Суспільне Рівне

За словами директора обласної лікарні Віктора Ткача, на облаштування реабілітаційного центру витратили вісім мільйонів гривень з держбюджету та ще 10 млн з коштів лікарні. Обладнання надала Всесвітня організація охорони здоров'я.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок