У Держпродспоживслужбі розповіли про причини спалаху кишкової інфекції в житомирському ліцеї №26

У Держпродспоживслужбі розповіли про причини спалаху кишкової інфекції в житомирському ліцеї №26

Держпродспоживслужба про причини спалаху кишкової інфекції в житомирському ліцеї №26
У Держпродспоживслужбі розповіли про причини спалаху кишкової інфекції в житомирському ліцеї №26. Житомир, 2023 рік. Фото Суспільного Житомир

Фахівці Держпродспоживслужби Житомирщини прокоментували результати досліджень відбіраних проб їжі та води у житомирському ліцеї №26 та розповіли про причини спалаху гострої кишкової інфекції серед учнів ліцею.

У коментарі Суспільному речниця Держпродспоживслужби Житомирщини Галина Заріцька поінформувала, що причиною спалаху інфекції стало порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму і правил особистої гігієни персоналом харчоблоку та учнями ліцею.

"Дослідження показали, що причина спалаху не пов'язана з продуктами чи водою, — каже Галина Заріцька. — Це звичайна людська недбалість: з'ясувалося, що причиною спалаху інфекції стало порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму. Зокрема, виявлено порушення правил дезінфекційного режиму. Також правила особистої гігієни порушили і працівники харчоблоку, й учні. Загалом, захворіли семеро дітей, п'ятеро з яких лікувалися стаціонарно, ще двоє — амбулаторно. Станом на 26 вересня усіх дітей виписали з лікарні у задовільному стані. Заключний діагноз був "гостра кишкова інфекція, гастроентероколіт невстановленої етіології".

Зі слів речниці Держпродспоживслужби, за результатами перевірки фахівці склали три протоколи на відповідальних осіб.

"Дві постанови про штрафи вже винесені — оштрафували людину, яка відповідає за організацію харчування в ліцеї, а також медичну сестру. Ще один протокол, який стосується справи керівника ліцею №26, розглядатимуть четвертого жовтня. Крім іншого, фахівці Держпродспоживслужби провели роз'яснювальну роботу з персоналом харчоблоку школи і учнями щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань", — розповіла Галина Заріцька і додала, що за складеними протоколами передбачені штрафи у 340 та 425 гривень.

Що відомо про спалах кишкової інфекції в 26 ліцеї Житомира

П’ятеро учнів одного із ліцеїв Житомира звернулися до лікарів Житомирської дитячої міської лікарні імені Башека з ознаками гострого харчового отруєння у стані середньої важкості. Це були діти із різних класів. Інформація про перші випадки захворювання надійшла 21 вересня від Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я.

Для встановлення причин спалаху фахівці Держпродспоживслужби відібрали питну воду, 12 готових страв, які їли діти — для мікробіологічних досліджень, а також шість проб харчових продуктів. Фахівці обстежили персонал, який надає послуги харчування, і хворих дітей.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок