У селах Чернігівщини "Доступні ліки" отримують 4% жителів: коли запрацюють аптеки на колесах

У селах Чернігівщини "Доступні ліки" отримують 4% жителів: коли запрацюють аптеки на колесах

У селах Чернігівщини "Доступні ліки" отримують 4% жителів: коли запрацюють аптеки на колесах
. ФОТО: Суспільне Чернігів

У селах Чернігівщини безплатні медикаменти за державною програмою "Доступні ліки" отримують 4% жителів. Про це повідомила голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак. Одна з головних причин такого низького рівня виконання програми — відсутність ліцензованих аптек у селах.

Фельдшерка Олена Сердюк розповідає, що пацієнти Роїщенського ФАПу користуються державною програмою "Доступні ліки", але їх у селі небагато. Більшість купує медикаменти за власні кошти.

Фельдшерка Олена Сердюк на Чернігівщині
Фельдшерка Олена Сердюк. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Ми бачимо, з аптечних закладів, яких у вас 310 в цій програмі, у вас у селах є лише три аптеки, які випускають цю програму. В селах погашається тільки чотири відсотки рецептів електронних. Це дуже низький відсоток. Ми маємо в середньому по Україні 20 відсотків, це також для нас є дуже низький відсоток", — каже Наталія Гусак.

Перелік безкоштовних ліків збільшується, зараз близько 500 найменувань отримують пацієнти, розповідає Гусак. З вересня онкологічні та паліативні хворі можуть безкоштовно отримувати морфіни, а з початку жовтня пацієнти з цукровим діабетом отримуватимуть тест-смужки для вимірювання цукру у крові. В області цьогоріч виписано 300 тисяч електронних рецептів.

Голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак у Чернігові
Голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак. ФОТО: Суспільне Чернігів
"До прикладу цього року ми оплатили аптечним закладам Чернігівщини понад 22 мільйони гривень".

На думку жительки Халявина Тамари Бугай, не всі ліки зі списку НСЗУ покривають потреби пацієнтів. До аптеки, яка має ліцензію на видачу безкоштовних медикаментів, не завжди зручно доїжджати, говорить жінка.

Жителька Халявина на Чернігівщині Тамара Бугай
Жителька Халявина Тамара Бугай. ФОТО: Суспільне Чернігів
"У мене діабет другого типу, гіпертонія, я все у місті. Одні ліки є, що безкоштовні, але я у місто за цими ліками, спеціально не можу їхати".

У сільських ФАПах є невеликі аптечні пункти. У Роїщенському також, тут місцеві жителі купують медикаменти першої необхідності, розповідає фельдшерка Олена Сердюк.

"Купити ліки є де, у нас є аптечний пункт. Він маленький, укладений договір, ліки першої необхідності все є, люди звертаються".
Прийом у лікарів на Чернігівщині
Прийом у лікарів на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наталія Гусак каже, зараз НСЗУ розробляє механізм доєднання аптечних пунктів у селах до програми.

"На етапі прийняття змін до ліцензування аптечних закладів, то в селах аптечні пункти можуть займати менше квадратних метрів, для того, щоб вони функціонували. І це дасть можливість в тих амбулаторіях, які побудовані, відкрити аптечний пункт, заліцензувати, і так само він може бути учасником програми «Доступні ліки»".

З жовтня у Прилуцькому районі почнуть курсувати аптеки на колесах. Таким чином жителі сіл зможуть скористатися програмою "Доступні ліки", повідомила заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок