"Надихаюся рідним краєм": цьогорічна лауреатка "Коронації слова" з Тернопільщини

"Надихаюся рідним краєм": цьогорічна лауреатка "Коронації слова" з Тернопільщини

"Надихаюся рідним краєм": цьогорічна лауреатка "Коронації слова" з Тернопільщини
. Суспільне Тернопіль

"Казка про червоного змія" – роман Юліани Нестерович з Гусятина. У ньому авторка описує події у вигаданому селі на Тернопільщині. Дівчина розповіла Суспільному про ідею написання й спецвідзнаку за найкращий патріотичний твір у конкурсі "Коронація слова".

"Сама назва "Казка про Червоного змія" звучить так, наче це твір для дітей, але насправді все не так. Червоний змій — символ радянської влади та російської агресії проти українців".

Юліана Нестерович, авторка роману "Казка про червоного змія" з Тернопільщини
Юліана Нестерович, авторка роману "Казка про червоного змія". Суспільне Тернопіль

Дівчина говорить, писала роман пів року.

"Героя звати Михась, йому 12 років. Події відбуваються в селі Підвишенці на Тернопільщині. Такого села насправді не існує, але є легенда, що так раніше називалося село, звідки мій дідусь. Тому я обрала саме таку назву. Він розповів мені багато історій, описаних у цьому романі. Вони здебільшого про його односельців, сусідів, є деякі сюжети з нашого родинного життя. Я завжди надихаюся рідним краєм, тому для мене важливо, щоб події в моїх творах відбувалися саме тут. Вважаю, потрібно це популяризувати".

"Боже, як же це файно – мати власну говірку, бути частиною свого народу, своєї нації, жити господарем на своїй землі, творити свою історію, мати своїх героїв".

Це — уривок з твору. Зараз дівчина є аспіранткою-філологинею.

Каже, любов до української мови передалася їй від матері, яка теж навчалася на філологічному факультеті. Ідеї для творів інколи підказує дідусь.

Лауреатка Юліана Нестерович у дитинстві з дідусем та бабусею
Юліана Нестерович у дитинстві з дідусем та бабусею. Фото: з архіву Юліани Нестерович

"Коли він читає історичні твори, то завжди каже: "От скільки історій є в селах. Якби автор зібрав їх та описав долі простих людей, а не лише відомих діячів".

Юліана Нестерович з мамою Світланою
Юліана Нестерович з мамою Світланою Нестерович. Фото: з архіву Юліани Нестерович

Роман "Казка про червоного змія" є лише в рукописі. Згодом Юліана Нестерович планує видати книжку. З цим твором дівчина стала лауреаткою спецвідзнаки за найкращий патріотичний твір у конкурсі "Коронація слова" від Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

"Якщо говорити про лауреатів та дипломантів, то це 20 переможців. Ще є переможці в номінаціях, усіх приблизно пів сотні. Якщо брати в масштабах, то участь у конкурсі взяло понад тисячу учасників. Для мене це непоганий результат. Перемога в будь-якій номінації чи лауреатство дає можливість видати свою книжку".

Юліана Нестерович, лауреатка спецвідзнаки за найкращий патріотичний твір у конкурсі "Коронація слова"
Юліана Нестерович, лауреатка спецвідзнаки у конкурсі "Коронація слова". Суспільне Тернопіль

"Коронація слова" — літературний конкурс романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики й творів для дітей. За 23 роки існування його лауреатами стали 33 автори з Тернопільщини, повідомила завідувачка Тернопільської бібліотеки-філії №4 центру "Коронації слова" Світлана Процишин.

На початок