Без грошей зробити затишок: як волонтерка з Криму допомагає переселенцям почати все з нуля на Чернігівщині

Без грошей зробити затишок: як волонтерка з Криму допомагає переселенцям почати все з нуля на Чернігівщині

Без грошей зробити затишок: як волонтерка з Криму допомагає переселенцям почати все з нуля на Чернігівщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Затишний будинок з мінімальними витратами. Переселенка з Криму допомагає переселенцям з Харківщини почати все з нуля на Чернігівщині. Вона робить перевтілення старого будинку для родини, яка втратила своє житло через бойові дії. Щоб не витрачати на це багато грошей, користується різними лайфхаками і шукає спонсорів.

Юлія — переселенка. Приїхала на Сосниччину з Криму у 2014 після референдуму, проведеного росіянами.

"Ми тут без перфекціонізму. Якби ми хотіли все ідеально, то потрібно було б все здирати, в першу чергу, заміняти вікна, бо вони зараз в поганому стані. Але зараз хочеться чистенько та затишно. Це наша найголовніша мета. Ну щоб все це було зі смаком, то хочу показати людям, що навіть коли немає грошей, то можна зробити затишок", — розповіла Юлія.
Волонтерка Юлія. Чернігівщина
Волонтерка Юлія. ФОТО: Суспільне Чернігів

Повертатися після війни родині Щербакам з Харківщини нікуди. В травні 2022 року в їхній будинок потрапив снаряд. Про це їм написали друзі й скинули відео з російського ресурсу.

Коли вигнали росіян з села у вересні 2022 року, Тетяна з чоловіком поїхали туди. На згарищі знайшли каструлю, кілька банок тушонки, заховані в сараї, та в’язані з ганчірок килимки. Вони висіли на паркані, тому не згоріли разом із хатою. Як частинку свого дому, Тетяна їх забрала з собою.

Тетяна Щербак. Чернігівщина
Тетяна Щербак. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Вся побутова техніка вдома залишилася, все, все. Чоловік каже, що хоча б бензопилу взяв, чи косу якусь. Ну все ж було. Все покинули", — сказала переселенка Тетяна Щербак.

У будинку, який купили переселенці на Сосниччині, понад п’ять років ніхто не жив.

Мінімальний ремонт господарі встигли зробити самі.

Будинок на Сосниччині
Будинок, який купили переселенці з Харківщини. ФОТО: Суспільне Чернігів

Юля узгоджує ремонт з господарями. У деяких кімнатах планує зробити ремонт у середземноморському стилі. Ідею підказала скринька для шиття. Її Тетяна взяла з дому, коли втікали від обстрілів. З нею ховалася у підвалі під час бомбардувань. Чому ця скринька для неї така цінна, сама не знає.

Штори знайшли в Інтернеті. Колір фарби підбирався під штори й загальну картинку майбутньої спальні. Юля вважає, що треба підтримувати своїх виробників, тому фарби замовила у харків'ян.

З ліжком допомогли волонтери з Чернігова, розповіла Юля. Після фарбування стін на черзі підлога, ремонт і осучаснення старих меблів, що є в наявності.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок