"Відколи себе пам’ятаю, в мами голка в руках": історія вишивальниць з Тернопільщини

"Відколи себе пам’ятаю, в мами голка в руках": історія вишивальниць з Тернопільщини

Вишивальниці
Ярина та Лідія. Фото: Суспільне Тернопіль

Жителька села Великі Загайці, що на Тернопільщині, 88-річна Ярина Руженюк щодня гачкує круглі хіднички. Їх сім’я продає, а частину грошей віддає на армію. Любов до рукоділля і вишивки Ярина передала своїй дочці Лідії Дискантюк. Свій дім жінки прикрасили вишитими килимами, подушками, картинами та іконами.

Українська хата
Вхід до будинку. Фото: Суспільне Тернопіль

"Відколи я себе пам’ятаю, то я знаю, що в мами була голка в руках, вона вишивала, ще коли в нас світла не було, вишивала при лампі і шила. Мабуть, все життя, відколи я пам’ятаю. Вишивала скатертини, рушники, доріжки, килими", — розповіла Суспільному Лідія Дискантюк.

Ярина Руженюк в’яже гачком щодня. Зараз бабуся виготовляє хідники, частину грошей з продажу яких, а саме 20%, віддає на Збройні сили України.

Рукодільниця
Ярина Руженюк. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами доньки, її матір зв’язала вже більше тисячі килимків. Жінка каже, мама погано чує й говорить, але за гачкуванням може сидіти цілий день.

"Робота в неї починається о 8 ранку. Вона працює доки не смеркне, доки ще видно надворі. Шкарпеток багато зв’язала на армію, віддала, внукам светрики та камізельки пов’язала. А зараз здебільшого в’яже круглі хіднички".

Вишивальниці
Ярина Руженюк і Лідія Дискантюк. Фото: Суспільне Тернопіль

Більшість сорочок, які вишила Ярина, роздали рідним. Але одну з вишиванок зберігають досі. Ярина Руженюк її вишивала ще коли була дівчиною. Візерункові на сорочці більше 70 років.

Передалася любов до вишивки й Лідії. Жінка вишиває сорочки, плаття, їх сама й шиє.

"Сестрі вишила плаття, сорочечку їй вишила, чоловічу сорочку і сестрі костюм, внукові вишила вишиваночку. Все придумали ми. Візерунки беремо, де можна. Хто дає – там ми беремо".

Вишивкою Лідія прикрашає також подушки. Їх в оселі жінки майже сотня. Найбільше, каже, любить тернопільські орнаменти. "Найбільше люблю вишивати подушечки, в нас говорили колись ясічки маленькі. Люблю, коли дитина лежить у візочку і коло неї вишита подушечка. Найбільше люблю вишивати лебеді, — якби ж така лебедина вірність була у людей. Геометричні орнаменти подобається вишивати, 12 ясічків вишила за зиму. Вишиті вони болгарським хрестом. Це подвійний хрест".

Ясічок
Ясічки. Фото: Суспільне Тернопіль

Вишита подушка
Ясічки і великі вишиті подушки. Фото: Суспільне Тернопіль

Частину подушок Лідія повісила в одній із кімнат будинку. Прикріпила їх на печі, яку зараз не використовують для опалення хати.

"Це зовсім інша техніка вишивання. Я її називаю низинкою. Побачила спочатку ці вишиванки на канві, але я їх перенесла на полотно. Отакі візерунки — веселка".

Лідія каже, любить експериментувати та поєднувати кольори. Також вишиває багато яскравих подушок. А кольорові наволочки жінка вишила ще іншою технікою. Каже, зараз так мало хто вишиває, адже це займає багато часу.

"Маю чорне полотно, ниточками проводжу квадратики, а потім по квадратиках роблю візерунок. Воно накладається так одне на друге, а тоді ножицями розрізаю. Дуже вони красиві й різними кольорами".

Вишивання
Лідія розкладає вишиті речі. Фото: Суспільне Тернопіль

Майже весь будинок сім’ї Ярини Руженюк прикрашений вишивкою. Найцінніші з них – це ікони.

Вишиті ікони
Жінка показує вишиті ікони. Фото: Суспільне Тернопіль

Ікони сім’я вишиває з думками про перемогу.

Вишиті ікони
Дві вишиті ікони. Фото: Суспільне Тернопіль

На початок