У Хмельницькому облаштовують "острівці безпеки": мешканці мікрорайону виступили проти

У Хмельницькому облаштовують "острівці безпеки": мешканці мікрорайону виступили проти

У Хмельницькому облаштовують "острівці безпеки": мешканці мікрорайону виступили проти
Перехрестя хмельницьких вулиць Шептицького та Купріна, на якому зараз комунальники ведуть роботи з облаштування "острівців безпеки". 25 вересня 2023 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Понад сто підписів під зверненням до влади міста Хмельницького зібрали жителі мікрорайону Дубове, які виступають проти облаштування "острівців безпеки". Такі конструкції з минулого тижня комунальники будують на перехресті вулиць Петлюри та Шептицького в обласному центрі. Чим це заважає жителям мікрорайону та що каже на це міська влада – дізнавалось Суспільне Хмельницький.

Наразі на перехресті вулиць Шептицького та Петлюри, що в мікрорайоні Дубове, комунальники облаштовують перший "острівець безпеки". Решта будуть створені на місці, де зараз на асфальті зробили розмітку. Марія Краснопортко мешкає в будинку біля цього перехрестя. Говорить, майбутні конструкції заважатимуть приїзду "швидкої", яка до неї приїздить часто.

"Швидка" ніяк не заїде. Проїжджа частина дуже вузька. Хто це намалював, хто це написав таке?", — обурюється жінка.

Лариса Карачун проживає в сусідньому будинку. Вона теж обурена роботами, які проводять на проїжджій частині комунальники.

"У нас, наприклад, септик, бо на нашій вулиці немає каналізації. І от як сюди, по цій вузькій дорозі, має заїхати машина з бочкою, аби викачати нам септик?", — каже Лариса Карачун.

У Хмельницькому облаштовують "острівці безпеки": мешканці мікрорайону виступили проти
Жителька мікрорайону Дубове Лариса Карпчун з сусідами обурюються роботою комунальників, які вирішили на дорозі біля їхніх будинків влаштувати "острівці безпеки". 25 вересня 2023 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Майбутні "острівці безпеки" заважатимуть і пішоходам, переконаний житель мікрорайону Дубове Леонід Гарват.

"Просто зроблять перешкоду для пенсіонерів. Тут багато людей, що і так ледве ногами пересувають, а їм ще перешкоди облаштовують у вигляді тих "острівців". Хтось залізе на цей острівець — буде їхати машина і задніми колесами просто його стягне", — каже чоловік.

Заважатимуть через вузький проїзд "острівці" й автомобілям, упевнений житель вулиці Павло.

"Це нереально тут буде розвернутися, це треба буде перекривати тут рух, щоб розвернутися і сюди під’їхати. Ну, а фура як заїде?", — обурюється Павло.

У Хмельницькому облаштовують "острівці безпеки": мешканці мікрорайону виступили проти
"Острівки безпеки", які облаштовують комунальники, створюватимуть додаткові перешкоди для водіїв та пішоході, впевнені мешканці мікрорайону Дубове. Фото: Суспільне Хмельницький

Саме цим перехрестям в місто щоранку виїжджають автомобілі з усієї приватної забудови мікрорайону Дубове, говорить її жителька Тетяна.

"Для чого заривати гроші сюди, якщо в нас там інфраструктура зовсім зруйнована?", — дивується жінка.

Ще одна жителька масиву Тетяна Бичик показує звернення в міську раду щодо ремонту дороги на їхній вулиці в приватній забудові.

"Просили усім масивом, щоб розширили нам дорогу, тому що їхати неможливо, йти неможливо. Коли погана погода, я йду на роботу зранку, машини їдуть дуже швидко, там такі ями, що я приходжу вся в болоті. Але дорогу нам не ремонтують, немає грошей, а на "острівці" гроші знайшлися", — обурюється Тетяна Бичик.

У Хмельницькому облаштовують "острівці безпеки": мешканці мікрорайону виступили проти
Відповідь від Департаменту інфраструктури міста щодо ремонту частини дороги на вулиці Шептицького, яка веде до масиву приватної забудови. Фото: Суспільне Хмельницький

Сто одинадцять підписів під зверненням до міської влади проти будівництва зібрали жителі вулиці Шептицького. Виконувач обов’язків начальника міського управління комунальної інфраструктури Василь Кабальський каже: проєкт "острівців безпеки" був розроблений в 2021 році задля безпеки пішоходів. Їх розміри, говорить, створені згідно нормативів.

"Так як перехрестя широке, велике, там є небезпека для пішоходів. Тому цими "острівцями" вирішили зменшити саме перехрестя, організувати нову безпеку руху, аби пішохід не переходив через велике й затяжне перехрестя. Це все було передбачено, всі розміри витримані, проєктною організацією це все було враховано, з поліцією погоджено", — говорить Кабальський.

Окремо на ці конструкції, додає посадовець, кошти з бюджету міста не витрачали, їх передбачили в річній програмі роботи комунального підприємства з будівництва та експлуатації доріг.

У Хмельницькому облаштовують "острівці безпеки": мешканці мікрорайону виступили проти
Дорога на вулиці Шептицького у масиві приватної забудови мікрорайону Дубове, на ремонт якої не вистачає грошей через воєнний стан. Фото: Суспільне Хмельницький

А от чому не ремонтують дорогу на Дубівському масиві, Василь Кабальський пояснив так: "Зараз, у зв’язку з військовим часом, є обмеження на витрати бюджетних коштів. Усі кошти спрямовуються на оборону. А ті дороги, вони всі потребують капітального ремонту, адже там зараз усюди — щебеневе покриття, а для цього необхідно розробити проєкт. Може, на наступний рік виділять кошти на ці роботи".

За словами Василя Кабальського, облаштування "острівців безпеки" є плановою роботою комунального підприємства, на яку можуть витрачати кошти під час воєнного стану, а от на ремонт доріг, що є капітальними видатками — не можуть.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок