Більшість ліфтів у Хмельницькому потребують капітального ремонту

Більшість ліфтів у Хмельницькому потребують капітального ремонту

Більшість ліфтів у Хмельницькому потребують капітального ремонту
Найбільше зношуються у ліфтах реле та обмежувачі швидкості, березень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Більше 80% ліфтів у Хмельницькому відпрацювали нормативний термін експлуатації — 25 років та потребують капітального ремонту або заміни. Найчастіше зношуються обмежувачі швидкості, реле та кнопки виклику.

Про це повідомила начальниця відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду міського управління житлової політики та майна Ганна Рихлицька.

З її слів, у Хмельницькому в багатоквартирних будинках є майже дві тисячі ліфтів. Їх обслуговують сім спеціалізованих підприємств та приватних фірм.

"Найчастіше у ліфтах зношуються обмежувачі швидкості та реле. Також через те, що мешканці підпалюють кнопки виклику, змушені їх часто міняти", — розповідає Ганна Рихлицька.

У цьому році, каже, з бюджету Хмельницької міської територіальної громади виділили більше 11 млн 200 тисяч грн на капітальний ремонт ліфтів.

"За ці кошти плануємо обстежити 223 ліфти, які відпрацювали більше 25 років. Також плануємо провести капітальний ремонт 176 ліфтів", — зазначила посадовиця.

Минулого року під час відключень будинків від електропостачання в осінньо-зимовий період щодня було до сотні викликів від людей, які застрягли у ліфті, додає жінка.

"Після оприлюднення "Хмельницькобленерго" графіків відключення світла в багатоквартирних будинках, кількість звернень зменшилась до мінімуму",— розповіла Ганна Рихлицька.

Про несправність ліфта варто повідомляти диспетчеру, набравши кнопку виклику. Якщо ж у будинку зникло світло, а людина перебуває в кабіні ліфта, потрібно подзвонити за номером телефону, що наклеєний поряд.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок