В Україні вже встановлена невелика газова генерація — Галущенко

В Україні вже встановлена невелика газова генерація — Галущенко

Ексклюзивно
В Україні вже встановлена невелика газова генерація — Галущенко
Міністр енергетики України Герман Галущенко. УНІАН

Станом на зараз в Україні вже є певна встановлена газова генерація, протягом опалювально-зимового періоду (ОПЗ) її планують збільшити.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю Суспільному.

"Вона (газова генерація — ред.) в процесі. Це не таке просте завдання, але воно реалізується. Воно буде реалізована протягом всієї зими", — сказав Галущенко.

Також він запевнив, що до кінця цього року точно буде запущена газова турбіна.

"Вона запуститься на це ОЗП, буде в роботі, але ми ще маємо плани для наступних турбін. Маємо визначені конкретні локації, куди вони підуть. Визначаючись із локаціями, ми виходили із завдання максимально збільшити генерацію в певному вузлі, де критично необхідно це зробити", — пояснив міністр.

Щодо використання газотурбінної мобільної електростанції, переданої Україні Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Галущенко зазначив, що генератор наразі не експлуатується через питання комплектації, однак сьогодні і немає потреби в його використанні.

"Що таке у класичному вигляді газотурбінне устаткування? Воно працює як бекап, тобто включається в пікові години, коли потрібно. Тому воно дуже швидке, воно маневрове, коли потрібно додати виробництво електроенергії. Наша ідея полягає в тому, що крім бекапу, у разі поділення енергосистеми — є локальна генерація. Ми її будемо задіювати 24/7 як генеруючий об'єкт", — додав глава Міненерго.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що для подолання наслідків атак Росії по критичній інфраструктурі Україна створює альтернативну мобільну генерацію, застосовуючи зокрема генератори, газотурбінні та газопоршневі електростанції.

На початок