Хочете проїхати – телефонуйте в ОДА: жителі Дзвиняцької ОТГ знову перекрили дорогу

Хочете проїхати – телефонуйте в ОДА: жителі Дзвиняцької ОТГ знову перекрили дорогу

Хочете проїхати – телефонуйте в ОДА: жителі Дзвиняцької ОТГ знову перекрили дорогу
. Суспільне Карпати

На Прикарпатті люди перекрили дорогу регіонального значення Р-38 "Богородчани-Гута". Жителі чотирьох сіл Дзвиняцької ОТГ Богородчанського району вимагають ремонту двох відрізків шляху, що йдуть через їхні села - Космач, Дзвиняч, Креховичі та Росільна.

Дорогу перекривають близько 50-ти людей.

На Прикарпатті обурені бездоріжжям селяни знову блокують дорогу (оновлено)
На Прикарпатті обурені бездоріжжям селяни знову блокують дорогу. Фото: Суспільне Карпати. Суспільне Карпати

Жителі чотирьох сіл колами ходять пішохідним переходом, через що автомобілі з обох боків змушені розвертатися та їхати в проїзд.

"Ми не встигаємо у аеропорт, у нас квитки замовлені, валіза в багажнику, і нам об’їжджати ще близько години. Я не розумію, чому люди мають страждати від цього", - обурюється водійка Тетяна.

Підтримує Тетяну і Петро Стахоцький: "Я негативно ставлюся, бо то неправильна організація. Люди правильно вимагають, нема питань – лише треба попереджувати, де можна об’їхати".

Перед пішохідним переходом стоїть плакат, на якому написано номери телефонів обласної державної адміністрації. Учасники перекриття радять водіям, які хочуть проїхати, телефонувати та розпитуватися про об’їзд.

"Ми уже просто не віримо. Ми стоїмо до кінця, поки не приїде техніка і доки не розпочнуться роботи. Село Росільна - досить велике село - 3,5 тисяч населення, просто нереально. У кожного є своя машина, у кожного є старенькі люди, де швидка має проїхати. У кожного є діти, які ходять до школи аварійною дорогою. Їдуть перевантажені лісовози, всі нахиляються – це страшно дитину пускати до школи", - каже учасниця перекриття Наталія Данилів.

Жителька Росільної Оксана Соколова розповідає, що через бездоріжжя автобус їде до районного центру довго, а швидка допомога відмовляється заїжджати в село.

10 днів тому підрядники розпочали ямковий ремонт дороги Росільна-Надвірна, розповідає староста Космача Ганна Вітюк. Натомість, за дорогу Дзвиняч-Креховичі так і не взялися: "Саме сьогодні мова йде про ремонт 4 км по селу Росільна, щоб зробили капітальний ремонт, а решту частину села Росільна мають зробити ямковий ремонт. Не робиться на сьогоднішній день ні ямковий, ні капітальний. Приїжджав уже підрядник, визначали ділянки дороги, які мають ремонтувати, визначали, повимірювали, погодилися. Люди розійшлися, бо повірили, що приїде техніка з ремонту дороги, але техніка все ж таки не заїхала. Приїхав грейдер, розсунув узбіччя і на тому закінчилося".

Голова Дзвиняцької ОТГ Микола Волочій на зустрічі з громадою сказав, що роботи обіцяли розпочати завтра.

У телефонному коментарі заступник голови облдержадміністрації Василь Івасик підтвердив, що попередньо ремонт мав початися у четвер, проте зараз ситуація може змінитися.

"Ми зробили очистку по Росільній, планували завтра завести техніку, але у зв’язку з тим, що громада перекрила дорогу, техніку завести неможливо. Зараз розглядається питання, щоб ті кошти освоїти не в Богородчанському районі, а в Рожнятівському районі. Тому що чотири пікети є, і в нас є можливість вибирати, де освоїти ці гроші. Нам треба кошти освоїти якомога скоріше. І там, і там дорога критична, але тут треба зважати на те, що є перекриття дороги, яке не уможливлює виконання робіт", - каже Василь Івасик.

Протестувальники обіцяють стояти, поки не приїде техніка. За їхніми словами, ремонтні роботи мали розпочати ще 15-го серпня.

На Прикарпатті обурені бездоріжжям селяни знову блокують дорогу (оновлено)
На Прикарпатті обурені бездоріжжям селяни знову блокують дорогу. Фото: Суспільне Карпати. Суспільне Карпати

За даними поліції, акція почалася о 7:10. Дорогу перекрили 30 людей. Протестувальники частково пропускають службовий транспорт.

Для охорони публічного порядку залучили п’ятьох працівників поліції.

Також з метою інформування та для об’їзду виставлено пост на трасі Н-09 "Мукачево -Івано-Франківськ-Львів" (на перехресті з автошляхом Р-38).

На Прикарпатті люди частково перекрили дорогу. Схема об'їзду
На Богородчанщині люди частково перекрили дорогу. Схема об'їзду. ГУНП в Івано-Франківській області

До слова, дорогу тут перекривають вже не вперше. Шостого серпня люди чотири години блокували проїзд.

Авторка: Ірина Андріїв

На початок