Як правильно обрати павербанк, генератор та зарядну станцію: пояснює експерт

Як правильно обрати павербанк, генератор та зарядну станцію: пояснює експерт

Як правильно обрати павербанк, генератор та зарядну станцію: пояснює експерт
. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

Як правильно обрати автономні джерела живлення на період можливого відключення електроенергії, який генератор краще підійде для будинку, які зарядні станції є розповсюдженими, які є види павербанків та як їх правильно заряджати.

Про це у програмі "Полудень" на Українському радіо "Чернігівська хвиля" розповів заступник керівника магазину всеукраїнської мережі побутової техніки Дмитро Корнієнко.

Дмитро Корнієнко
Заступник керівника магазину всеукраїнської мережі побутової техніки Дмитро Корнієнко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Далі — з його слів.

Як правильно обрати павербанк

Чим більша ємність павербанка, тим більша його вага. Наприклад, середні павербанки, які часто зараз купують, це 30 000 mah, і він може важити 600-700 грамів. Це вже відчутно, такий в кишеню не покладеш.

Павербанки, які більші у ємності, рідше купують, бо вони дорожчі. І за ціною такого павербанка можна купити невелику зарядну станцію, яка має на виході звичайну розетку. І це вже більш універсальний пристрій буде.

Є швидка зарядка, є стандартна. Павербанки бувають від 18 ватів за потужністю і до 65. При виборі уважно перевіряйте, щоб усі технічні параметри вашого пристрою збігалися з потужністю павербанка.

Бажано павербанк не розряджати повністю до нуля, бо можна не запустити, він може не заряджатися. Тому їх бажано не розряджати нижче 20%.

Чим більша ємність, тим більша вартість. Якщо брати 30 000 mah, то їх середня ціна буде в районі півтори тисячі гривень.

Другий фактор, який ще додатково буде впливати на ціну, окрім ємності, це саме швидкість зарядки. Чим матиме швидшу зарядку, тим, відповідно, пристрій буде дорожчий. Якщо, наприклад, вам треба павербанк для ноутбука, там з мінімальних, які зараз продаються в магазинах, коштуватиме десь близько 2 300 гривень і більше, в залежності від ємності.

Радіоефір генератори
Павербанк. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

Яка максимальна та мінімальна ємність павербанка

Максимальна ємність це десь 50 000 mah, але можна знайти й 60-70 тисяч. Вони вже конкурують з компактними зарядними станціями, і вже краще вибрати варіант зарядної станції, бо вона буде більш функціональна. Мінімальна ємність — 3 000 mah. Дуже часто виробники роблять ці павербанки, завбільшки з кредитну картку, щоб ви могли його, наприклад, покласти в гаманець.

Є ще вид павербанка з безпровідною зарядкою. Це додаткова функція. Але якщо перед вами стоїть вибір між провідною і безпровідною зарядкою, бажано використовувати провідну. Безпровідна зарядка не є швидкою. При безпровідній зарядці нагрівається і телефон, і павербанк, а нагрівання для акумуляторів дуже шкідливе, тому що він втрачає свої властивості, ємність, здатність до заряджання і так далі.

Заряду середнього павербанка без швидких зарядок вистачає майже на чотири повні зарядки смартфона. Якщо хочеться придбати пристрій зі швидкою зарядкою, то заряду на 30 000 mah може вистачати на дві з половиною зарядки. Ось ще чому краще не заряджати швидкою зарядкою, якщо є можливість.

При 65-ватній зарядці ви просто зарядите свій смартфон за 40 хвилин. Це дуже швидко. І не всі пристрої таку швидку зарядку підтримують, але, відповідно, павербанк також дуже швидко віддасть свій заряд.

Радіоефір генератори
Павербанк. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

В середньому, якщо взяти потреби однієї людини, то можна розрахувати, що павербанка на 20-30 тисяч mah буде достатньо на зарядку телефона та інших пристроїв. А якщо у вас в сім'ї дві чи три людини, то бажано мати декілька павербанків, щоб на період можливо відключення світла їх вистачило.

Як правильно заряджати павербанки

У побутових павербанках є два види акумуляторів:

  • літій-іонні;
  • літій-полімерні.

Павербанк з літій-полімерним акумулятором буде кращим для зими. Він не так швидко розряджається, як павербанк з літій-іонним акумулятором. Якщо їх порівнювати, то літій-полімерний має тільки один мінус – меншу кількість циклів зарядок-розрядок, десь на 15%. Як правило, в літій-полімерних акумуляторах підтримується швидка зарядка.

Чим швидше ви заряджаєте акумулятор, тим потім він швидше віддає заряд, навіть якщо ви не використовуєте швидку зарядку. На це можуть впливати різні фактори, зокрема й температура. Павербанк може повністю розрядитись за мінусової температури.

Як правильно обрати генератор

Генератори є на бензині й на дизелі. Вони бувають різних розмірів. Генератори мають потужність енергії, яку максимально вони можуть виробити. І тут ви підбираєте під загальні свої потреби. Генератори є різних розмірів і типів. Для побутових споживачів це максимум до 10 кВт. А для підприємств, які живлять цілі заводи або якусь критичну інфраструктуру, лікарні, можуть сягати й 200, і 500 кВт і навіть більше.

Є генератор інверторний, синхронний і асинхронний. Якщо в домі є якась техніка, яка чутлива до перепадів напруг (комп'ютери, телевізори, — ред.), то вам потрібен саме інверторний генератор. Бо цей тип генератора може виробляти точну, постійну потужність. Я маю на увазі 220-240 вольт, які потрібні для нормального використання цих пристроїв.

Інверторний генератор
Інверторний генератор. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

Якщо у вас асинхронний варіант генератора, він може бути непостійним, в ньому є перепади в напрузі.

Інверторний генератор може бути вдвічі дорожчий за асинхронний. Тому при підборі генератора потрібно дуже добре проаналізувати, для яких саме потреб він використовуватиметься.

Якщо обирати генератор для будинку, то потрібно приблизно прорахувати потужність ваших пристроїв. Якщо заряджати телефони чи павербанки, то підійдуть генератори з мінімальною потужністю — на 3,5 кВт.

Синхронний генератор
Синхронний генератор. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

Повертаючись до смартфонів, павербанків, їх бажано заряджати саме від інверторних генераторів, тому що асинхронний може спалити ваш телефон. Дуже часто можуть бути високі стрибки напруги, пристрій просто не витримує.

Генератори, які працюють на бензині будуть дешевші, але матимуть меншу потужність. Дизельні генератори продуктивніші в порівнянні з бензиновими, але в них є і мінуси. Вони більш гучні й виділяють більше бензинових викидів. Тому однозначно дизельні генератори мають бути на вулиці й в такому місці, до якого ви часто не підходите. Дизельні будуть дорожчі через те, що вони більш корисні.

При перенавантаженні на мережу, в кращому випадку, генератор вимкнеться, або щось в ньому зламається, а в гіршому — може виникнути пожежа.

Якщо генератор стоятиме на вулиці, то варто врахувати, щоб був додатковий захист від вологи та пилу.

Радіоефір генератори
Асинхронний генератор. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

Генератор, який має найменшу потужність, в Інтернеті приблизно коштуватиме від 5 000 гривень. І ця ціна збільшується відповідно від потужності генератора. Оптимальні генератори — ті, які мають п'ять чи сім кВт. Їх ціна буде десь 10-15 тисяч гривень. Ціна залежатиме від виду палива. Для домашніх потреб підібрати генератор можна до 20 000 гривень.

Як обрати зарядну станцію

Зарядні станції — це як великі павербанки, тому що їх принцип роботи дуже схожий. Можна сказати, що це великий акумулятор з великою ємністю та з більшою потужністю.

На відміну від павербанка, зарядні станції мають додаткові типи підключень.

Якщо ви живете у квартирі й генератор поставити не можете, то ваш вибір — тільки така станція. Але вам потрібно підібрати потужність. Зарядна станція може заживити і холодильник, у залежності від її ємності та потужності холодильника.

Радіоефір генератори
Зарядна станція. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

Зарядні станції заряджаються так само як і павербанки, просто від розетки. А от швидкість зарядки відрізняється. У більш простих і маленьких станціях, які важать два — три кілограми, вони будуть заряджатися десь чотири чи п'ять годин. А от більші моделі, які підходять для холодильника (від 800 ватів і вище), підтримують швидку зарядку, і вони можуть заряджатися навіть за годину чи дві, не більше.

Заряду станції вистачає по-різному, в залежності від ваших потреб і що саме потрібно вдома заживити. Це залежить від ємності й потужності вашого пристрою.

Заживити весь будинок, як у випадку з генератором, від зарядної станції не можна. Це все-таки більш автономний пристрій.

Більш розповсюджені зарядні станції — 600, 700, 1000 ватів — коштуватимуть від 15 000 гривень.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок