У школі №3 в Чернігові встановили гібридну сонячну станцію, завдяки якій вона зможе автономно працювати 4 години

У школі №3 в Чернігові встановили гібридну сонячну станцію, завдяки якій вона зможе автономно працювати 4 години

У школі №3 в Чернігові встановили гібридну сонячну станцію, завдяки якій вона зможе автономно працювати 4 години
. ФОТО: Суспільне Чернігів

На даху чернігівської школи №3 облаштували гібридну сонячну станцію із системами збереження енергії від благодійної організації Energy Act For Ukraine Foundation. Як повідомила Суспільному менеджерка фонду Анастасія Верещинська, ця система дозволить школі працювати в автономному режимі у випадку блекауту протягом чотирьох годин.

"Це гібридна сонячна система, сонячні модулі на даху встановлені потужністю 20 кіловатів і акумуляторна система збереження енергії ємністю 40 кіловатів годин. Власне, ця система дозволить школі працювати в абсолютно автономному режимі у випадку блекауту протягом чотирьох годин, проте це дуже залежить від того, яке саме обладнання буде під'єднано. Тобто, якщо це тільки освітлення плюс декілька комп’ютерів, то ці години можуть зрости, до восьми, наприклад".

Зараз у школі поновили очне навчання після ракетного удару 19 серпня. Тоді у закладі вибило частину вікон та пошкодило деякі кабінети. Наслідки ліквідували та відновили навчальний процес вже з новим обладнанням.

Директорка школи №3 у Чернігові — Олена Яковчук
Директорка школи Олена Яковчук. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Тепер у нас є нові можливості. У нас є можливості не залежати від бензину, від дизелю, не залежати від генераторів, хоча б принаймні чотири години й для школи це надзвичайно важливо, бо це можливість бути з дітьми на зв’язку. Це можливість запросити тих дітей, у яких не буде зв’язку. Дай Боже, щоб такого не було, але потенційно ми можемо і діток сюди запросити. Весь перший поверх нашої будівлі буде заживлений завдяки цим сонячним батареям, цій сонячній станції", — говорить директорка школи Олена Яковчук.

До реалізації цього проєкту долучилась й італійська компанія. Заступник голови місії Посольства Італії в Україні Франческо Пеше каже, що його країна постійно намагається допомагати Україні та її людям.

Заступник голови місії Посольства Італії в Україні Франческо Пеше
Заступник голови місії Посольства Італії в Україні Франческо Пеше. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Наш Департамент цивільної оборони вже надіслав 15 вантажів, тобто 160 тонн корисних матеріалів та обладнання необхідного для забезпечення енергетичної незалежності України. Зокрема для шкіл, для шпиталів, тобто для всіх тих закладів, які мають велике значення для цивільного суспільства та мають велике соціальне значення", — зазначив голова місії.

За словами Анастасії Верещинської, загальна вартість гібридної сонячної станції становить понад 50 тисяч євро.

Менеджерка фонду Energy Act For Ukraine Foundation Анастасія Верещинська у Чернігові в школі
Менеджерка фонду Energy Act For Ukraine Foundation Анастасія Верещинська. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Зважаючи на те, що вони тепер самостійно генерують електроенергію і будуть споживати менше електроенергії з мережі, таким чином економлячи щорічно до 2 300 євро. Це ті кошти, які школа вже зможе використовувати на власні потреби, на розбудову".

За словами начальника міського управління освіти Василя Білогури, подібні сонячні станції планують встановити ще в декількох школах Чернігова.

Начальник міського управління освіти Василь Білогура у Чернігові в школі
Начальник міського управління освіти Василь Білогура. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Це школа №19 і також у нас є партнери, з якими по цьому ж напрямку також співпрацюємо по школі №33. Тобто фактично передбачається, що у найближчому майбутньому три загальноосвітніх заклади міста Чернігова будуть забезпечені частково автономним джерелом живлення від сонячних панелей".

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок