На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух

На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух

На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
. Фото: Maks Adamenko/Facebook

На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей з порушенням слуху.

Про це розповів в ефірі "Суспільне.Спротив" фахівець із туристичної гостинності Закарпаття Максим Адаменко.

За словами чоловіка, ідея щодо проведення таких екскурсій виникла давно, але не була реалізована близько п'яти років.

"До мене за консультацією звернулась мукачівка Мирослава, студентка Ужгородського національного університету. Думка була про не про екскурсії, а про освіту людей, тобто, щоб кожен міг сказати хоча б елементарні речі мовою жестів, аби допомогти людям. З часом виникла ідея створити короткі екскурсії про Мукачево мовчки. Мирослава сама б їх проводила, і, таким чином, у місті з'явився б новий різновид екскурсій", — розповів Максим.

Чоловік каже: у розробці — історичний центр міста Мукачево. Спочатку вони записали два коротких ролики, тривалістю до 5 хвилин. Перший — про покровителя міста Мукачева святого Мартина, а другий — про Мукачівську ратушу, адже це друга візитівка міста після замку Паланок.

"Відгуки про екскурсії були позитивними. Насамперед ідея була така, щоб громадськість навчилася елементарних слів мовою жестів, наприклад: "Привіт", "Добрий день", "Дякую", "Чи можу я вам допомогти". Також, через те, що ми екскурсію ще не випустили, відповідно, замовлень на неї не було, ми не могли перевірити попит на це. До того ж Мирослава знаходиться зараз за кордоном, тому я чекаю її повернення, щоб ми могли практично зробити цю екскурсію по історичному центру міста", — додає Максим Адаменко.

Екскурсії для людей з порушенням слуху проводитимуть навколо Мукачева. На черзі замок Паланок, а далі — за межами міста, зокрема, у місті Ужгород.

Підписуйтеся на Суспільне Ужгород: Facebook, YouTube, Telegram, Viber, Instagram, Threads

На початок