Перше судно з українським зерном прибуло до Туреччини тимчасовим коридором, прорвавши російську блокаду

Перше судно з українським зерном прибуло до Туреччини тимчасовим коридором, прорвавши російську блокаду

Перше судно з українським зерном прибуло до Туреччини тимчасовим коридором, прорвавши російську блокаду
. Судно RESILIENT AFRICA в українських водах. Фото: Facebook/Олександр Кубраков

Вантажне судно RESILIENT AFRICA прибуло до протоки Босфор у Туреччині. Це перший балкер, завантажений українським зерном, що зайшов в Чорне море та вийшов з нього за допомогою тимчасового коридору.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що два дні тому судно залишило український порт Чорноморськ із трьома тисячами тонн пшениці та прорвало російську блокаду. Це перше з двох суден, які зайшли в порт "Чорноморськ" на минулому тижні за встановленим ВМС ЗСУ тимчасовим коридором для цивільних суден.

16 вересня балкери RESILIENT AFRICA та AROYAT підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором для входу до порту "Чорноморськ" на Одещині. Вони мають завантажити майже 20 тисяч тонн пшениці для країн Африки та Азії.

Що відомо про "гуманітарний коридор" у Чорному морі

У серпні Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти фактичну блокаду Росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового коридору, яким можуть скористатися всі цивільні судна, зокрема ті, які перебувають у портах Одеси.

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації. Йдеться про судна, які застрягли в українських портах с початку повномасштабної війни.

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження "зернової угоди" і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня. Це зокрема передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря.

В ООН підтвердили отримання від Москви повідомлення про припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Згодом президент Володимир Зеленський повідомив, що направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу "зернової угоди" або її аналога в тристоронньому форматі.

Як заявили у Міноборони РФ ввечері 19 липня, з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться РФ як потенційні перевізники військових вантажів.

20 липня у Міноборони України попередили, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

15 вересня з порту Одеси вийшов балкер PUMA. Він став п'ятим судном, що скористалося тимчасовим коридором. 4 вересня чотири судна, які вийшли з портів Одещини, вже пройшли шлях морського гуманітарного коридору.

Тимчасовий коридор почав діяти з 8 серпня й першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

На початок