Меду за сезон зібрали менше тонни. Жителька у прифронтовому селі на Донеччині займається бджільництвом вже 25 років

Меду за сезон зібрали менше тонни. Жителька у прифронтовому селі на Донеччині займається бджільництвом вже 25 років

Жителька бджільництво бджоли мед село Червоне Донецька область
Жетелька прифронтового села Червоне, займається бджільництвом вже 25 років, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

У прифронтовому селі Червоне, яке за шість кілометрів від Часового Яру на Донеччині, місцева жителька Олена займається бджільництвом. Цього року, каже жінка, зібрала меду в п'ять разів менше, ніж до повномасштабного вторгнення

Олена із чоловіком бджільництвом займаються вже 25 років. До повномасштабного вторгнення це був основний вид заробітку. За сезон збирали близько п'яти тонн меду, цього року зібрали менше тони. 

"Бджоли вони дуже бояться. Агресивними стали. Може, тому меду менше. Різнотрав'я до війни було, можна було й більше хитнути. Але страшно, якщо прилетить на пасіку", — каже Олена.

Жителька бджолярство бджоли мед село Червоне Донецька область
Жителька Олена, село Червоне, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

В селі, яке щодня перебуває під обстрілами російських військ, живуть двадцять людей. Через військові дії немає електро- та водопостачання, розповідає жінка. Господарське приміщення родини частково зруйноване через обстріл.

"Ми займалися лежаками, коли у нас був приліт. Я встигла заховатися, чоловік на вулиці сидів. Він ліг, я сховалась. Уся стінка вивалилася. Ми її плівкою заклали, щоб бджола не лізла", — розповіла жінка.

Жителька прифронтового села на Донеччині займається бджолярством
Вулики біля будинку родини, село Червоне, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

У цьому році, каже жінка, кількість родин бджіл зменшили до шістдесяти, до повномасштабного вторгнення було вісімдесят. Цього року мед продавали дешевше, ніж минулого року.

Та попри це виїжджати з села, за шість кілометрів від Часового Яру, родина не планує.

"Ми зробили собі укриття, поставили ліжко. Води наносила, поклала лопату, кувалду — раптом доведеться відкопуватись. У нас пасіка стоїть, я чоловікові говорю: давай приберемо, якщо приліт, бджоли впадуть на нас, це смерть страшна", — каже жінка.

Бджолярство бджоли мед село Червоне Донецька область
Бджоли біля вулику, село Червоне, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Наразі, розповідає Олена, готують вулики до зимівлі. Цього року бджоли вперше зимуватимуть на вулиці.

"Ми завжди заносили до омшаникаОмшанік - утеплене приміщення для зимівлі бджіл.. Усі кажуть: бджола і на вулиці зимує. І людина може на вулиці зимувати. Але треба найкращі умови вибирати: вона таки працювала на тебе, ти щось з неї мав. Звичайно краще заносити, але цього року не будемо. У чоловіка руки хворі, в мене — також", — ділиться Олена.

Бджолярство бджоли мед село Червоне Донецька область
Вулики у селі Червоне, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Частину меду, який викачали цього року, жінка каже, залишили бджолам на зимівлю. Аби їм легше було пережити морози, вулики утеплюють. 

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок