У Чернівцях для військових зробили безплатну послугу кріоконсервації сперми: куди звертатись

У Чернівцях для військових зробили безплатну послугу кріоконсервації сперми: куди звертатись

У Чернівцях для військових зробили безплатну послугу кріоконсервації сперми: куди звертатись
. Фото: Associated Press

У Чернівцях для військових зробили безплатну послугу кріоконсервації сперми. Її заморожують при екстремально низькій температурі та можуть зберігати роками.

Про це у коментарі Суспільному розповів очільник громадської організації "Об'єднання "Українська асоціація репродуктивної медицини" Олександр Юзько.

За його словами, в Україні приблизно 50 клінік репродукції. За останні пів року у 13-ти з них робили кріоконсервацію сперми понад 650 військових.

Клініка, в якій працює професор, у рік кріоконсервує приблизно 1000 зразків, з них зразків військових — 40-100.

"Кріоконсервація сперми — це стандартна послуга всіх клінік репродукції. На жаль, військові, яким ми готові зберігати сперму, звертаються незадовільно. Думаю, повинна спрацювати реклама загальнодержавна й місцева щодо можливості та необхідності збереження сперми військових. Адже мова йде про збереження нації. Ми не знаємо, що буде завтра з цим чоловіком, з цією подружньою парою, а кріоматеріал може зберігатися десятками років", — каже Юзько.

У центрі Yuzko Medical діє безплатна послуга кріоконсервації для військових. Вони можуть звернутися, аби здати біоматеріал, також його безкоштовно там зберігатимуть до завершення війни. Для не військових ця послуга платна.

Як відбувається процедура

Перед кріоконсервацією сперми чоловік має пройти обстеження. Це безплатно через сімейного лікаря. Зокрема, обстеження на наявність інфекцій, здати аналіз крові на ВІЛ, гепатит B, гепатит C та сифіліс. Після здачі біоматеріал перевіряють на концентрацію та рухливість сперматозоїдів. Якщо все в порядку, відбувається кріоконсервація.

"Пацієнти через 5, 10 чи 20 років звертаються за своїм матеріалом, щоб його використати в програмі штучного запліднення. А потім для програми штучного запліднення треба буде яйцеклітини дружини. І сама програма. Друга ця частина — вона платна та вартісна. І ми сподіваємося, що держава буде допомагати, зокрема і військовим", — каже Юзько.

"У бюджеті закладено півтора мільярда на заморожування сперми та процедуру IVF"

"Законодавці мають потурбуватися, що далі робити з біоматеріалом, адже йдеться не тільки про сперматозоїди, а й про яйцеклітини", — каже Юзько.

За його словами, вперше в проєкті держбюджету закладено півтора мільярда на заморожування сперми та процедуру штучного запліднення — IVF.

"Два дні тому я мав розмову з НСЗУ і ми готові включитися в цю роботу, прописати ці пакети, в тому числі й для військових. І це робити потрібно вже сьогодні. Ми розуміємо, що це пара і він завтра піде на фронт. Ця пара повернеться або дружина повернеться, і ми повинні будемо допомогти. Це велика загальнодержавна справа", — каже Юзько.

Хто загалом користується кріоконсервацією

За словами Юзька, є кілька категорій

  1. Охочі — тобто люди, які не мають показань до кріоконсервації, але мають бажання це зробити;
  2. Люди, які мають онкологічні захворювання, йдуть на програми хіміо-, променевої терапії. За словами Юзько, їх найбільше;
  3. Військові через ризик травм на фронті, появу хвороб, що погіршують репродуктивну функцію, токсичного впливу на організм та інше.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок