РФ заблокувала $18 млрд прибутків західних компаній, які не пішли з країни — FT

РФ заблокувала $18 млрд прибутків західних компаній, які не пішли з країни — FT

Москва
. Росія, Москва. Фото: УНІАН

Західні компанії, які продовжували працювати в Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну, отримали мільярди доларів прибутку, але Кремль заблокував їм доступ до готівки, намагаючись "закрутити гайки" проти "недружніх" країн.

Про це пише Financial Times з посиланням на дані Київської школи економіки (KSE).

За даними KSE, на групи з таких країн припало 18 мільярдів доларів із 20 мільярдів доларів прибутків в РФ, про які звітували закордонні компанії лише за 2022 рік, а також 199 мільярдів із 217 мільярдів доларів російського валового доходу.

"Цифри, можливо, значно зросли з того часу [з 2022 року; звіти за попередній рік надходять зазвичай в першому-другому кварталі наступного]. Оцінити точно неможливо, оскільки більшість міжнародних компаній, що працюють в Росії, щорічно розкривають свої локальні результати", — сказав заступник директора з розвитку KSE Андрій Онопрієнко, який зібрав дані.

Локальні прибутки компаній від BP до Citigroup були заблоковані в Росії після торішньої заборони на виплату дивідендів компаніям із "недружніх" країн, включаючи США, Велику Британію та всіх членів ЄС. Хоча такі транзакції можуть бути схвалені за виняткових обставин, дозволів на виведення було видано небагато.

"Десятки мільярдів у доларовому еквіваленті застрягли в Росії. І немає способу їх вивести", — сказав виконавчий директор однієї великої компанії, розташованої в країні, яка не вважається недружньою.

Зазначається, що багато іноземних компаній намагалися продати свої російські дочірні компанії, але будь-яка угода вимагає схвалення Москви і передбачає суттєві знижки. Останніми днями British American Tobacco і шведський виробник вантажівок Volvo оголосили про угоди про передачу своїх активів у країні місцевим власникам.

Згідно з даними KSE, серед компаній з "недружніх" країн, які залишаються активними в Росії, австрійський банк Raiffeisen повідомив про найбільший прибуток в країні у 2022 році у 2 мільярди доларів. Хоча Raiffeisen, найбільший західний кредитор, що працює в Росії, заявив, що "не має доступу" до своїх прибутків у країні, він не списав вартість бізнесу.

Американські групи Philip Morris і PepsiCo заробили 775 млн дол. і 718 млн дол. відповідно.

Прибуток шведського виробника вантажівок Scania у Росії у 2022 році склав 621 мільйон доларів, що зробило його найбільшим прибутком серед компаній, які після цього вийшли з країни.

За даними KSE, найбільший загальний прибуток одержали:

  • 4,9 млрд доларів — американські компанії;
  • 2,4 млрд доларів — німецькі;
  • 1,9 млрд доларів — австрійські;
  • 1 млрд доларів — швейцарські.

Зазначається, що деякі компанії знайшли способи оминути обмеження. Згідно з річним фінансовим звітом за 2022 рік, російська дочірня компанія американської продовольчої групи Mars минулого року виплатила 56,1% дивідендів своєї материнської компанії, "компенсуючи їх у рахунок своїх боргів".

Російський підрозділ Japan Tobacco International, єдиної великої цигаркової групи, яка не взяла на себе зобовʼязання залишити країну, торік виплатив 180 млн доларів своєму єдиному акціонеру JTI Germany, причому 20% із них було розподілено після вторгнення РФ в Україну.

Видання зазначає, що Мінфін РФ минулого місяця пом’якшив правила щодо дивідендів, але водночас формалізував структуру "хороших" і "неслухняних" компаній, як у Кремлі називають тих, хто хоче піти з країни.

Джерело FT повідомило що виведення дивідендів з Росії стало таким само складним, як і продаж бізнесу.

"Дозвіл на розподіл дивідендів уже давно став своєрідним заохоченням за хорошу поведінку, яка передбачає чітку позицію, що ви хочете залишитися в Росії. Один з моїх клієнтів втратив надію отримати звідти будь-які дивіденди та просто списав усе", – розказав співрозмовник видання.

Виведення дивідендів стало складним завданням навіть для компаній з так званих "дружніх" до Росії країн, таких як Індія.

Зокрема, Росія перешкоджає індійським енергетичним компаніям повернути на батьківщину близько 400 мільйонів доларів у вигляді дивідендів, заявив високопосадовець нафтового відділу Індії Ранджит Рат.

На початок